Migrant se zdrogoval a oháněl se nožem po policistech. Takto neslavně skončil

09.05.2017 11:08

Rozhlasová stanice Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) pro Sasko-Anhaltsko hlásí další násilnosti migrantů. Policista dokonce musel použít střelnou zbraň. Zároveň MDR přišla s informací, kolik stojí ročně ubytování pro nezletilé migranty.

Migrant se zdrogoval a oháněl se nožem po policistech. Takto neslavně skončil
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Někteří migranti spí i přímo na ulici

K incidentu s migranty došlo v neděli ráno v azylovém domě v Klingenbergu. Policie byla přivolána kvůli agresivnímu chování třiadvacetiletého libyjského migranta vůči ochrance a ostatním obyvatelům domova. Jak uvádí MDR, na místo dorazily čtyři policejní hlídky. Libyjec ohrožoval nožem své okolí a zasahující policisté pojali podezření, že jeho nevyzpytatelné chování je ovlivněno užitím drog.

Muž se nebyl schopen uklidnit ani po příjezdu strážců zákona a jeden z nich musel použít střelnou zbraň. Migrant byl poté odvezen do nemocnice, kde mu bylo střelné zranění ošetřeno. Vyšetřování se nyní zabývá také tím, jestli bylo použití střelné zbraně oprávněné. V letošním roce v Sasku-Anhaltsku žádá o azyl měsíčně jen několik set osob. Jak uvedl ministr vnitra této spolkové země Holger Stahlknecht, v březnu to bylo 361 osob.

Přesto stojí strava, jazykové kurzy a v neposlední řadě také ubytování pro migranty daňové poplatníky ze Saska-Anhaltska mnoho peněz. Vysoké náklady na ubytování se týkají zejména nezletilých migrantů. „Podle našich informací přijde ročně ubytování a další péče pro jednoho nezletilého migranta na 60 000 eur. U dospělého migranta je potom tato částka pět až šest krát nižší,“ cituje MDR šéfa AfD pro Sasko-Anhaltsko André Poggenburga.

Na dotaz redakce MDR příslušné úřady tuto částku potvrdily. „Ano, to souhlasí. Každý mladý migrant stojí ročně asi 60 000 eur,“ potvrdil Heinz-Lothar Theel s tím, že stejný zákon o ochraně mladistvých se vztahuje na rodilé Němce i migranty. Podle zjištění MDR žije v současné době jen v samotném Sasku-Anhaltsku asi 1300 nezletilých migrantů bez doprovodu dospělého. „Celkové náklady však není snadné spočítat, protože se liší dle varianty ubytování.“

Do nákladů se navíc počítají nejenom peníze za ubytování, ale také tlumočení, stanovení opatrovníka, jazykové kurzy, případné vyhledání pěstounské rodiny a další podobné částky. Nezletilí uprchlíci však představují problém pro všechny spolkové země. V létě loňského roku úřady informovaly, že se pohřešuje asi 9000 mladistvých uprchlíků. Panují obavy, že jsou někteří z nich zneužívání k trestné činnosti a mohou se stát snadným terčem „náborářů“ z řad islamistů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…