Miliony za Vrbětice? Jako advokát nepochybil. Střet zájmů? To my neřešíme, uvedla komora k Polčákovi

02.06.2022 17:15

Europoslanec Stanislav Polčák (STAN) podle České advokátní komory neporušil zákon o advokacii ani žádné další stavovské normy. Přezkum advokátní komory se týkal případu, kdy Polčák zastupoval obce při vymáhání odškodnění v souvislosti s výbuchem muničního skladu ve Vrběticích a měl za to inkasovat 7,75 milionu korun.

Miliony za Vrbětice? Jako advokát nepochybil. Střet zájmů? To my neřešíme, uvedla komora k Polčákovi
Foto: JoK
Popisek: Stanislav Polčák

Polčák byl podezřelý ze střetu zájmů v kauze odškodnění čtyř obcí v rámci výbuchu ve Vrběticích. Ještě v době, kdy působil jako poslanec, byl totiž schválen zákon, na jehož základě mohlo k odškodnění dojít. Polčák později už jako europoslanec obcím poskytoval advokátní poradenství, díky čemuž bylo obcím přiznáno odškodnění ve výši 350 milionů korun.

Za svou advokátní činnost, která trvala několik měsíců, měl podle smluv Polčák inkasovat 7,75 milionu korun. Po medializaci případu se ale Polčák odměny vzdal a rezignoval také na post místopředsedy hnutí STAN.

Česká advokátní komora ve čtvrtek vydala stanovisko, podle kterého ale Polčák neporušil advokátní zákon ani žádné jiné stavovské normy. „Advokát poskytl kontrolnímu orgánu ČAK dokumenty, z nichž bylo možné učinit jednoznačný závěr, že advokát poskytoval svým klientům právní služby v intencích ustanovení § 1 odst. 2 zákona č. 85/1996 Sb., o advokacii, a to nejen v souvislosti s vymožením odškodnění za škody vzniklé při výbuchu muničních skladů ve Vrběticích,“ sdělila mluvčí komory Iva Chaloupková podle informací serveru Novinky.cz.

„Kontrolní rada ČAK hodnotila jednání advokáta striktně z hlediska toho, zda postupoval v souladu se zákonem o advokacii, etickým kodexem a dalšími stavovskými předpisy. To je také jediný rámec, v němž ČAK obecně jednání advokátů a advokátních koncipientů může posuzovat,“ zdůraznila mluvčí, že tím nevylučuje možný střet zájmů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…