Ministr Pelikán a jeho pověstná arogance. A Jiří Pospíšil... Vychází třaskavá kniha o třiceti letech české justice

13.11.2020 10:53

Soudcovská unie ČR funguje už 30 let a u příležitosti startu čtvrté dekády své existence nechali soudci veřejnost nahlédnout do zákulisí a ukázali, co zažili za třicet let s různými politiky. Tak třeba s exministry spravedlnosti Robertem Pelikánem za ANO a se stávajícím europoslancem Jiřím Pospíšilem, dnes europoslancem za TOP 09, dříve ministrem spravedlnosti za ODS. Raději se podívejte sami....

Ministr Pelikán a jeho pověstná arogance. A Jiří Pospíšil... Vychází třaskavá kniha o třiceti letech české justice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda pražské krajské organizace TOP 09 Jiří Pospíšil

Soudci se vždy nějak potýkali a stýkali s politiky. Soudcovská unie, která funguje už 30 let, nechala veřejnost nahlédnout do toho, jak taková jednání s politiky probíhají. Pod pokličku nechal veřejnost nahlédnout bývalý justiční novinář Tomáš Němeček, který vyzpovídal politiky, posbíral dobové články z médií a vyzpovídal i bývalé šéfy soudcovské unie. To, co slyšel, poskládal do knihy nazvané „Soudcovská unie České republiky 1990-2020“. O knize informuje server Info.cz.

Bývalý prezident Soudcovské unie a nyní soudce Ústavního soudu Tomáš Lichovník s trpkostí vzpomínal na ministrování Jiřího Pospíšila. „Přemýšlím, jak to diplomaticky zformulovat… Poměrně často jsme zažívali, že nové téma oznámil tiskovou konferencí. A že touto tiskovou konferencí také práce skončila.“

Trpce hleděl na tolik oslavovanou elektronizaci justice. Pospíšil toho prý o elektronizaci justice hodně namluvil, ale systém na to prý nebyl prakticky vůbec připraven. „Z mého pohledu vedli ministerstvo mladíci bez praktických zkušeností, zato se spoustou nápadů, co všechno by se mělo změnit,“ zaznělo také.

Ale nakonec se prý ukázalo, že za Pospíšila ještě nebylo tak zle, protože exministr za ODS, dnes europoslanec za TOP 09, byl prý ochoten se soudci mluvit, naslouchat jim a reagovat na jejich podněty.

„Je třeba říct, že pořád se s ministerstvem dalo jednat, byli otevřeni vůči jiným názorům. Když to srovnám s tím, jak později musela moje nástupkyně Daniela Zemanová jednat s ministrem Robertem Pelikánem, při jeho pověstné aroganci a přehlíživé blahosklonnosti… Jiřímu Pospíšilovi a jeho náměstkům musím přiznat, že i když jsme na sebe občas zvýšili hlas, pokaždé to bylo věcné,“ prozradil Lichovník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…