My vážně děláme maximum. Síkela před novináři popisoval, jak jeho německý kolega cestuje napříč Evropou

17.10.2022 16:06 | On-line

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) dnes jednal s ministrem hospodářství a klimatu Německa Robertem Habeckem. Tiskovou konferenci přinesla CNN Prima News.

My vážně děláme maximum. Síkela před novináři popisoval, jak jeho německý kolega cestuje napříč Evropou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

„Jako první bych chtěl říct takovou ne úplně veřejnou informaci a je pro mě důležité, aby ji slyšel i můj resortní kolega, vicekancléř a ministr hospodářství Robert Habeck. Robert Habeck se minulý týden zúčastnil, respektive on se sice nezúčastnil oficiálního jednání ministrů pro energetiku v Praze, ale naše hlavní město přece jenom navštívil. Dorazil den před tím jednáním, aby spolu s ostatními ministry na neformálním víceméně nočním jednání prodiskutoval evropskou reakci na vysoké ceny energií a ráno se zase vrátil do Německa za svými neodkladnými povinnostmi. Neříkám to proto, že bych chtěl rozšiřovat nějaké drby, ale abych zdůraznil, s jakou intenzitou všichni zodpovědní vládní činitelé napříč Evropou pracují na řešení energetické krize. Jde nám o to, pomoci domácnostem a firmám a zajistit jim dostatek energií za přijatelné ceny. A věřte nám, děláme pro to maximum,“ poznamenal Síkela.

„Nejprve k dostatku energií. K tomuto tématu jsme dnes s panem ministrem mluvili o vznikajících německých LNG terminálech, řekl jsem panu ministrovi, že za Česko máme o podíl v některých z nich eminentní zájem. Německo je pro nás klíčový partner, pro náš plán odchodu od ruských fosilních paliv,“ zmínil Síkela.

„Dalším tématem, které jsme dnes probrali, byla shoda o solidaritě. Ta nastavuje podmínky, za kterých s námi bude Německo sdílet plyn v případě nouze. Věřím, že jsme se dnes v této záležitosti výrazně posunuli a že brzy budeme moci naši společnou dohodu uzavřít. Naše ekonomika je s tou německou extrémně propojena. Když šlape německý průmysl, pomáhá to i českému. Důležitým tématem dnešního jednání tak byla pomoc, kterou obě naše země poskytují svým firmám, především velkým podnikům. Tuto pomoc umožňuje poskytovat tzv. dočasný krizový rámec na pomoc firmám postiženým ruskou agresí proti Ukrajině, který na jaře schválila Evropská komise. Současná energetická krize je velmi obtížná pro český a německý průmysl, ale i pro hospodářství všech zemí EU. Proto jsme se dnes s panem ministrem shodli, že je potřeba prodloužit platnost tohoto rámce a pozměnit ho tak, aby byl ještě více flexibilní a reagoval na současnou situaci. Rádi bychom tedy Evropskou komisi vyzvali k co nejdřívějšímu předložení prvního návrhu. Věříme, že to je v zájmu hospodářství v celé Evropské unii,“ dodal Síkela a poděkoval ministru Habeckovi za jeho návštěvu Prahy a za účast na dnešní konferenci východního partnerství. 

„Jako vždy mi bylo radostí se s ním setkat, s ním pracovat,“ zakončil Síkela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…