Na konferenci k ekonomice dnes vystoupí Klaus a Singer

22.11.2013 6:05

Dnes se koná v sídle České národní banky konference Evropská ekonomika a její perspektivy, kterou pořádá Vysoká škola finanční a správní. Na konferenci vystoupí mimo jiné bývalý prezident Václav Klaus a guvernér ČNB Miroslav Singer. Klaus je kritikem devizových intervencí, které centrální banka zahájila ve čtvrtek 7. listopadu.

Na konferenci k ekonomice dnes vystoupí Klaus a Singer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer přednášel na právnické fakultě na téma Krize eurozóny

Klaus považuje zahájení devizových intervencí za chybný a riskantní krok. Intervence mají podle něj "velmi sporné efekty, ale velmi nesporné náklady", mezi které patří zdražení dovozu a tlak na domácí cenovou hladinu. Zároveň označil cílování inflace, které ČNB používá, za zcela mylnou doktrínu. Všechny současné členy bankovní rady jmenoval právě Klaus.

ČNB chce kurz držet poblíž hranice 27 korun za euro. Hlavní přínos intervencí vidí v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly větší v případě deflace. Krok vedle Klause kritizovala řada ekonomů, podnikatelů i prezident Miloš Zeman. Naopak premiér Jiří Rusnok krok ČNB hájí.

V rámci konference bude vyhlášen vítěz čtvrtého ročníku soutěže o Cenu profesora Františka Vencovského na podporu talentovaných ekonomů do 35 let.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…