Na toto se čekalo. Do kauzy kandidátky Lipovské rázně vtrhl Halík

01.02.2020 7:59

Někteří senátoři se postavili proti kandidátce České biskupské konference (ČBK) do Rady České televize, ekonomce Haně Lipovské, jež loni zpochybnila smysl existence veřejnoprávních médií. Své stanovisko, aby ČBK nominaci Lipovské stáhla, přidává i Česká křesťanská akademie (ČKA) v čele s Tomášem Halíkem, podle nějž se jedná o „neomluvitelnou chybu“.

Na toto se čekalo. Do kauzy kandidátky Lipovské rázně vtrhl Halík
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Celkém devadenáct senátorů katolické biskupy ve svém otevřeném dopise žádá, aby svou nominaci přehodnotili, neboť ji nepovažují ani za nezávislou osobnost, ani za akademičku, která by rozuměla médiím. Vážení členové České biskupské konference, obracíme se na Vás jako členové Senátu Parlamentu České republiky, kteří se zájmem i znepokojením sledují dění kolem médií veřejné služby. Dne 7. února 2020 proběhne ve volebním výboru výběr kandidátů pro volbu 6 členů Rady České televize. Překvapilo nás, že ČBK do této volby navrhuje kandidátku, která otevřeně zpochybňuje smysl existence veřejnoprávních médií,“ stojí v úvodu otevřeného dopisu, který senátoři zaslali biskupům.

Současně je dopis průvodní listinou k petici, kterou lze podepsat na internetu. Petenti mohou dát jasně najevo, že s nominací Lipovské do mediální rady ani trochu nesouhlasí. Pod dopisem jjsou podepsáni senátoři Marek Hilšer, Mikuláš Bek, David Smoljak, Zdeněk Papoušek, Václav Láska, senátorka Alena Dernerová, senátoři Ladislav Kos, Petr Orel, Přemysl Rabas, Miroslav Balatka, Tomáš Goláň, Miroslav Nenutil, Lukáš Wagenknecht, Jiří Dientsbier, Miroslav Adámek, Václav Chaloupek, Jiří Vosecký, Jan Horník a Jan Sobotka. Více jsme psali ZDE.

Proti kandidátce České biskupské konference do Rady České televize, ekonomce Haně Lipovské, se postavil například předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. „Z vyjádření paní Lipovské je jasné, že ona takto roli veřejnoprávních médií nevnímá. Navíc sama přiznala, že médiím nerozumí. Takovou kandidátku podpořit nemohu,“ sdělil na svém facebooku Jurečka. 

Kandidaturou Lipovské do Rady ČT je znepokojen i spolek Česká křesťanská akademie, z.s., jehož prezident Tomáš Halík zveřejnil v blogu na serveru Aktuálně.cz odmitavé stanovisko k její nominaci. Ale chybně zaměńuje přijmení Lipovská za Lipavská. „Prezidium ČKA se připojuje k otevřenému dopisu 19 senátorů, vyzývajícímu Českou biskupskou konferenci, aby stáhla nominaci Hany Lipavské do rady ČT,“ píše v úvodu vyjádření katolický kněz Halík.

Nominaci Lipovské do Rady ČT označuje Halík za „neomluvitelnou chybu“: „V době, kdy dochází k nebezpečnému omezování svobody médií v Polsku a Maďarsku a i u nás se objevuje tlak populistických politiků, zpochybňujících samu existenci nezávislých veřejnoprávních médií, je nominace osoby, která veřejně sdílí takové postoje a navíc přiznává svou nekompetenci, neznalost a nezájem o televizní tvorbu, neomluvitelnou chybou.“

Dávat lidem, veřejně zpochybňujícím existenci veřejnoprávních médií, do rukou moc kontrolovat tato média, nemůže být podle Halíka pokládáno za podporu demokratické plurality, nýbrž za její ohrožení.

„Církev má stát na straně svobody a nesmí se nechat zmanipulovat zájmy populistických politických subjektů,“ dodává Halík a na závěr znovu připojuje svou výzvu České biskupské konferenci: „Žádáme ČBK, aby uznala svou chybu a nominaci paní Lipavské stáhla.“

O tom, kdo usedne v Radě České televize a v Radě Českého rozhlasu bude rozhodnuto už za pár dní. Poslanci budou šest radních ČT a dva radní ČRo vybírat z více než stovky uchazečů.

Není přitom bez zajímavosti, že sama Lipovská dávala v rozhovoru pro server ParlamentníListy.cz najevo, že jí je televizní tvorba lhostejná. Rozpočet televize by ji však zajímat mohl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…