Nahrávka: Vymyslí se opatření a my to máme zdůvodnit. Úředník ze zdravotnictví promluvil

15.09.2021 12:41 | Ze sítí

Novinářka Markéta Dobiášová nastupuje do týdeníku Reflex a hned její první text nejspíš vyvolá hodně velký poprask až v nejvyšší politice. Článek, o kterém ještě před vydáním hovořil na tiskové konferenci nejviditelnější odpůrce covidových opatření Daniel Landa, má dokazovat, že tato opatření se píší na politickou objednávku navzdory marným protestům ministerských úředníků a právníků.

Nahrávka: Vymyslí se opatření a my to máme zdůvodnit. Úředník ze zdravotnictví promluvil
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Anketa

Jste pro povinné očkování seniorů proti covidu-19?

26%
71%
hlasovalo: 42409 lidí

Málokdo už by dokázal spočítat, kolik opatření hodily Ministerstvu zdravotnictví či vládě soudy na hlavu. Dokonce z úst ministra Arenbergera zaznělo, že ví, že soud opatření zruší, ale alespoň bude platit pár dní, než o něm stihne rozhodnout.

„Musím konstatovat, že ministerská legislativa neobstála,“ řekl pro ParlamentníListy.cz v dubnu právník Ondřej Dostál.

A jeho kolega Zdeněk Koudelka předložil hned několik důkazů, že vedení ministerstva dlouhodobě vědělo, že vydává protiprávní předpisy, ale nic s tím nedělalo. Advokát Koudelka v této souvislosti dokonce hovořil o majetkové odpovědnosti ministra Arenbergera za záměrně protiprávní úřední rozhodnutí.

Nyní redaktorka Dobiášová přichází s materiálem, který má dokazovat systematickou snahu Ministerstva zdravotnictví a předsedy vlády ignorovat právní předpisy i námitky odborníků z řad ministerského aparátu.

Ačkoliv ministr Adam Vojtěch po svém květnovém návratu na úřad tvrdil, že jako diplomovaný právník v tom udělá pořádek a vyšetří, kdo takto špatná opatření píše, k žádné změně nedošlo.

Reflex teď má ve čtvrtečním vydání přinést důkazy, že je to spíše naopak. Že právně problematická opatření jsou výsledkem politického tlaku od ministra a premiéra, na kterou odborně vzdělaní úředníci pravidelně upozorňují, ovšem nedostává se jim sluchu.

Jedním z důkazů má být i nahrávka, kde hovoří jeden z vysoce postavených úředníků ministerstva a přiznává, že protiepidemická opatření se píší na politickou objednávku a zdůvodnění následně úředníci krkolomně vymýšlejí.

Materiály z úřadu mají prokazovat vinu nejen ze strany orloje ministrů zdravotnictví, ale i premiéra Babiše a dokonce i osob z jeho okolí, které mají tuto „objednávku“ na ministerské legislativce vznášet. Ti se snaží s ní něco dělat, ale často neuspějí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…