Naše armáda není připravena. Nelze to skrývat, varuje poslanec Gabal

13.12.2015 19:38

Podle sociologa a místopředsedy sněmovního výboru pro obranu Ivana Gabala (KDU-ČSL) česká armáda prožila dekádu brutálních škrtů a redukce svých schopností, a i když s ekonomickým růstem dostala přidáno, není to prý ani zdaleka tolik, kolik by potřebovala. „Nejsme připraveni a chemiky nebo polní nemocnicí svou nepřipravenost nezakryjeme,“ uvedl v rozhovoru pro MF Dnes.

Naše armáda není připravena. Nelze to skrývat, varuje poslanec Gabal
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Gabal

Poslanec v rozhovoru řekl, že tím, jak roste ekonomika, roste i odhad HDP pro další roky. „Udržet alespoň procento znamená růst reálné vynakládané částky. Přibývající asi čtyři miliardy pro příští rok sice uspokojují současné ambice generálního štábu a Ministerstva obrany, ale otázka je, zda tento vývoj vyhovuje potřebám růstu naší bojeschopnosti vzhledem k vývoji a rychlé změně bezpečnostní situace,“ poznamenal a dodal, že odpověď na bojeschopnost a vývoj zní určitě záporně.

Podle Gabala je podstatné srovnání naší kondice s vývojem bezpečnostních rizik a oprávněnými požadavky spojenců. „Musíme si uvědomit, že USA podstatně snižují obranné výdaje, zabývají se situací v Pacifiku, mají před prezidentskými volbami a v neposlední řadě vidí situaci na Blízkém východě jako odpovědnost Evropy, jakkoliv jejich aktivita v leteckých operacích proti ISIS stojí deset milionů dolarů denně,“ řekl dále v rozhovoru s tím, že se prý v Sýrii neformuje široká mezinárodní koalice, ale naopak se údajně posiluje eskalace mezi Ruskem na jedné straně a Tureckem, potažmo Spojenými státy, na straně druhé.

Jak ale uvedl, díky už zmíněné rostoucí ekonomice je právě teď ideální čas na zvýšení rozpočtu obrany, a výbor pro obranu tak prý letos věnoval velkou pozornost posouzení rozpočtu z hlediska bojové kondice armády i jednotlivých jednotek. „Do značné míry jsme této perspektivě přizpůsobili již přípravu rozpočtu pro letošní rok,“ informoval a připomněl, že do rozpočtu požadoval ještě o dvě miliardy navíc, což se prý ale nakonec nepovedlo kvůli rozhodnutí Ministra financí Andreje Babiše.

„Je to podle mě určitý projev nedůvěry vůči resortu obrany. A také projev toho, že se resort obrany finančně řídí z Ministerstva financí,“ podotkl posléze a přiznal, že to považuje za chybné a v dnešní bezpečnostní situaci dokonce i za opravdový hazard.

Potřeba modernizace zbraní i navýšení počtu vojáků o několik tisíc

Armáda podle Gabala potřebuje přidat především na modernizaci protivzdušné obrany, obměnu vrtulníků a přezbrojení brigády dosud operující na starých bojových vozidlech pěchoty. Ty by měly nahradit moderní pásová vozidla a mělo by prý dojít i k další obměně zastaralé sovětské bojové techniky. „Jde také ale o robustní navýšení stavů armády a záloh, tak abychom doplnili jednotky alespoň na 90 procent. To znamená jen u armády navýšení o cca 5 tisíc až 7 tisíc na 23 tisíc vojáků a vojákyň ve zbrani,“ doplnil a ještě dodal, že jsou tu i urgentní požadavky plynoucí jak z údajných útoků Ruska na Ukrajině i jeho mimořádné vojenské expanze do Středomoří, tak i z hlediska eskalace války v Sýrii a Iráku s návaznou uprchlickou vlnou.

Celý rozhovor si můžete přečíst ZDE.

Česká republika podle lidoveckého poslance nyní stojí před potřebou investic do modernizace, ale i investic do obnovení schopností promyslet a plánovat investice a rozvoj, organizovat se, zásobovat, dopravit se, udržet se v nasazení, mít rezervy sil, rotovat vojáky atd. „Armáda sice tyto schopnosti zcela neztratila, ale je cítit, že v tom máme problémy,“ varoval a přiznal, že je podle něj namístě posouzení našich angažmá v době expanze nových rizik v okolí Evropy a na východ i jih.

„Co nás určitě neobejde, je prudký nárůst zapojení Ruska jak v bojích a leteckých operacích v Sýrii, tak zejména expanzí své přítomnosti ve Středomoří, budováním nových základen i stupňováním tlaku na Turecko,“ naznačil, koho se opravdu obává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…