Návrh ODS na povinné odvody na obranu vláda zřejmě opět odmítne

30.03.2019 9:24

Snahu opoziční ODS uzákonit růst obranných výdajů státu až na nejméně dvě procenta hrubého domácího produktu nejpozději od roku 2024 vláda asi opět odmítne, byť se s navrhovaným cílem ztotožní, napsala ČTK.

Návrh ODS na povinné odvody na obranu vláda zřejmě opět odmítne
Foto: Martin Koller
Popisek: Puma na veletrhu Eurosatory 2018

Kabinet podle podkladů pro svou pondělní schůzi uvede, že předloha občanských demokratů je jen politickým závazkem, který zvyšování armádního rozpočtu ve skutečnosti nezajistí. Na obranu nyní Česko vydává zhruba jedno procento HDP.

Vyčleňování peněz na obranu tak, aby do pěti let dosáhly nejméně dvou procent hrubého domácího produktu ročně, ukládá předloha vládě. „I po případném přijetí navrhované úpravy by vždy totiž záleželo zejména na rozhodnutí Poslanecké sněmovny, zda návrh rozpočtu na následující rok přijme v souladu s navrhovaným ustanovením, či nikoli,“ stojí v předběžném stanovisku pro zákonodárce, které budou ministři schvalovat.

Schválení návrhu novely ODS by bylo i vzhledem k vůli vlády a Sněmovny obranné výdaje zvyšovat podle vládních legislativců nadbytečné. „Nemusí přinášet a velmi pravděpodobně by ani nepřinesl reálnou přidanou hodnotu,“ napsali.

V současné době Česko vydává místo slibovaných dvou procent HDP na obranu jen lehce přes jedno procento. Podle expertů by mělo investovat více, pokud chce být platným členem Severoatlantické aliance. Česká republika se zavázala platit na obranu dvě procenta HDP, naposledy tolik ale vydávala v roce 2005. Od té doby výdaje klesaly, v roce 2014 byly dokonce nižší než jedno procento.

Kabinetu by podle novely ODS přibyla také povinnost vyhodnotit každé čtyři roky stav zajištění obranných potřeb státu na deset let dopředu. Vláda zřejmě uvede, že by šlo o zbytečnou administrativní zátěž, neboť o základních směrech výstavby, přípravy a použití ozbrojených sil rozhoduje už nyní.

Obdobnou předlohu občanských demokratů Sněmovna zamítla v souladu s tehdejším postojem vlády letos v lednu už v úvodním kole. Poslanci ODS ji předložili také v minulém volebním období. Tehdejší kabinet se k novele postavil neutrálně, poslanci ji ale do voleb neprojednali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …