Ne, tak ten řízek smažit nebudete! Olej moc horký, šup pokutu. Češi se naštvali

12.04.2023 20:40 | Ze sítí

Idioti, kteří už nemají kde brát. Takové i horší ohlasy zaznívají proti vládě na sociálních sítích. Stát totiž v následujících měsících plánuje zpřísnění pravidla pro fritování a smažení. Řízky, smažené sýry nebo hranolky budou moci provozovatelé připravovat pouze v oleji, který bude splňovat určité parametry. Těm, kteří je nesplní, hrozí milionové pokuty.

Ne, tak ten řízek smažit nebudete! Olej moc horký, šup pokutu. Češi se naštvali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Řízky

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11593 lidí
Nová vyhláška Ministerstva zemědělství má mimo jiné regulovat teplotu oleje při smažení a fritování. „Chceme zvýšit ochranu našich spotřebitelů. Nově tedy bude stanoven například limit pro maximální zahřátí olejů na fritování na 180 stupňů Celsia,“ uvádí mluvčí resortu Vojtěch Bílý pro Českou televizi.

Přepálené tuky obecně obsahují velké množství škodlivých látek, které zatěžují především trávicí trakt, játra a žaludek, zmiňuje v reportáži České televize mluvčí ministerstva.

Z údajů Státní zemědělské a potravinářské inspekce vyplývá, že v roce 2020 kontrolou neprošla každá pátá až šestá tuzemská restaurace. Olej tu nevyhovoval parametrům pro lidskou spotřebu. Nový předpis se pravděpodobně dotkne především menších bister a rychlých občerstvení, jež mají provoz postavený na rychlé přípravě jídla. Tyto podniky mají v Česku poměrně silnou pozici.

„Smažíme při 180 stupních Celsia, a když je nával, tak samozřejmě teplotu přidáváme,“ uvádí provozovatel rychlého občerstvení Erdal Tozbey.

Inspekci bude provádět Státní zemědělská potravinářská inspekce nebo krajské hygienické stanice. „Budou stanoveny parametry pro barvu, vůni či chuť olejů, které budou proškolení inspektoři kontrolovat. A také se nebudou například moci v oleji vyskytovat zuhelnatělé zbytky z předchozího smažení,“ popsal mluvčí Vojtěch Bílý.

V případě nedodržení nových pravidel hrozí provozovatelům stravovacích zařízení až desetimilionová pokuta. Nová vyhláška by měla být podle Ministerstva zemědělství hotová začátkem července.

Virtuálním éterem se víří bouřlivé diskuse obsahující stovky negativních reakcí.

Luděk Pochman naznačil, že se stát chová vůči lidem podnikajícím v gastru přehnaně: „Smažící certifikáty vydávané ministerstvem budou?“ píše ve svém tweetu.

Jako na hloupý vtip nahlíží na chystanou vyhlášku Ministerstva zemědělství a zoufalou snahu snížit schodek státního rozpočtu také další diskutér: „Je vidět, že škrty ve státní správě už udělali na krev. Není kde brát. Jak bychom se mohli obejít bez idiotů, co pracují na pravidlech pro parametry olejů na smažení, a odborníků, co budou chodit toto pravidlo kontrolovat. Smát se Babišově vládě a hájit tyhle hňupy – je joke,“ soudí.

Nově představená pravidla pro fritování a smažení nenechala klidného komentátora Jana Provazníka: „Co kdyby se stát přestal srát úplně do všeho?“ rozohnil se vůči vládě ve svém tweetu.

Jiné rozčílilo rozšiřování už tak bobtnajícího státního aparátu. „Neříkají ministři pořád něco o tom, že máme přebytek úředníků?!“ rozčílil se Martin Stránský nad vznikem nových postů v podobě kontrolorů smažení řízků.

„Dobrý den, pane Stanjuro, nejsem NERV, ale myslím, že by stát mohl ušetřit na platech inspektorů, kteří mají kontrolovat barvu, vůni či chuť olejů,“ sdílel podobný postoj Jiří Škrampal.

„Až zase bude diskuse, kolik úředníků veřejné správy lze vyhodit bez sebemenších následků a poslat je konečně do práce (tj. do soukromého sektoru), tady je inspirace. Prakticky libovolné množství,“ dodává vysokoškolský učitel Tomáš Šalamon.

V tom, o co skutečně jde, má jasno i novinář Michael Durčák. I když nikdo nedělá nic zásadního, vymyslí podle něj stát „debilní vyhlášku, aby vykázal činnost“.

„Lidi za 10 let: Vy anarchisti, kdo by bez vyhlášky o friťákách zaručil, že v restauraci nedostanete řízek vytažený z motorového oleje? Šach-mat!“ komentuje záležitost ekonom Dominik Stroukal.

Šokující je také výše případné pokuty při nedodržení daných pravidel pro fritování a smažení. Deset milionů korun za přepálený olej ve friťáku označovali často lidé v diskusi za poslední hřebíček do rakve všem hospodám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fialový hnus!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFranta z přístavu , 12.04.2023 21:14:07
Pětikolka je neschopná, nefunkční a idiotská. Problém není teplota fritovacího oleje, ale IQ ministrů fialové vlády.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…