Nečas v pátek ve sněmovně předloží žádost o důvěru vládě

25.04.2012 11:27

Vláda Petra Nečase (ODS) ve středu na svém jednání schválila bod, kterým žádá poslance o vyslovení důvěry. Premiér Nečas o tom informoval novináře společně s vicepremiérkou Karolínou Peake a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Poslanecká sněmovna se má k vyslovení důvěry sejít v pátek na mimořádné schůzi. Krok je důsledkem vládní krize vzniklé poté, co se na dvě části rozštěpila tehdejší nejmenší vládní strana Věci veřejné.

Nečas v pátek ve sněmovně předloží žádost o důvěru vládě
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vláda se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

Na konci týdne tedy vláda ve sněmovně požádá o důvěru. „Vláda mně pověřila, abych v pátek předložil tento bod předsedkyni Poslanecké sněmovny,“ řekl Nečas na společném brífinku.

„Doufám, že nám v pátek bude vyslovena důvěra. Považoval jsem za nutné, aby vláda požádala o důvěru a my mohli s tímto jasným mandátem pokračovat,“ prohlásil Schwarzenberg.

Stačí mi, když poslanci dodrží své slovo a podpoří vládu

Nečas uvedl, že se nebude měnit koaliční programové prohlášení a vláda bude pouze „parafovat stávající koaliční smlouvu“.

„Mám spodní hranici (bezpečné většiny), ale jsem přesvědčen, že hlasování dopadne dobře,“ doufá Nečas. Dodal, že mu stačí, když daní poslanci dají slovo a budou podporovat vládu.  Stačí mi slovo, že daný poslanec bude podporovat vládu.

Peake sehnala osm poslanců. Další tři slíbili podporu, ale nepřidali se

Už v úterý hlasování o přerušení řádné schůze sněmovny ukázalo, že vláda zřejmě získá dostatek hlasů. Kabinet se po vypovězení koaliční smlouvy tří stran nyní opírá o hlasy poslanců ODS, TOP 09 a části zákonodárců zvolených za VV, kteří ze strany odešli společně s vicepremiérkou Karolínou Peake. Celkem provládní tábor zřejmě nyní čítá 102 či 103 poslanců.

Nečas původně požadoval, aby okolo Peake vznikl nový poslanecký klub, k čemuž je potřeba celkem 10 poslanců. Vicepremiérka ale sehnala osm dalších poslanců ochotných založit nový politický subjekt. Další tři, kteří slíbili vládu v hlasování o důvěře podpořit, zatím zůstávají uvnitř VV, které se jako celek začínají projevovat opozičně.

Nečas žádostí o důvěru předešel opozici, která vládu nyní označuje za nelegitimní a zřejmě sama plánovala v co nejbližším termínu vyvolat hlasování o nedůvěře.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…