Něco tak špatného jsem nečetl. Posudek ve prospěch Babiše zpochybněn

06.09.2022 11:40

Státní zastupitelství před časem odložilo jednu z větví v kauze Čapí hnízdo. Vycházelo přitom z posudku, na kterém docent Pavel Svačina, jenž přednáší na Katedře financí a oceňování podniku VŠE, nenechal nit suchou. Dal najevo, že tak špatně zpracovaný posudek už dlouho nečetl.

Něco tak špatného jsem nečetl. Posudek ve prospěch Babiše zpochybněn
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V kauze Čapí hnízdo jde o podezření z účelového čerpání dotace určené výhradně pro malé a středně velké podnikatele

Andrej Babiš stane 12. září v jedné z větví v kauze Čapí hnízdo před soudem. Jde o větev s dotačním podvodem.

Ve druhé kauze, v kauze reklamy hnané přes tehdy ještě rozestavěný areál Čapího hnízda, o kterou si firmy z holdingu Agrofert snižovaly daně, si může oddechnout. Podle státního zastupitelství byl tento postup v pořádku. Strážci zákona při tomto hodnocení vycházeli z konkrétního posudku.

„Ze zajištěných důkazů, mimo jiné i výpovědí svědků, vyplynulo, že reklamní spoty, audiovizuální produkce, propagační materiál, loga atp. byly v prostorách nebo prostřednictvím Farmy Čapí hnízdo realizovány. Bannery, poutače, listinné materiály, reklamní spoty a další projevy reklamy byly provedenými důkazy prokázány," uvedl mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala.

Nemalou roli prý v rozhodnutí policie a státního zastupitelství sehrálo i to, že reklama nebyla v holdingu Agrofert zadávána centrálně, ale rozhodlo se pro ni samostatně asi deset firem z holdingu.

Server Seznam Zprávy ale přinesl vyjádření experta, podle něhož ani tato větev kauzy Čapí hnízdo vůbec nebyla v pořádku.

„Za moji více než patnáctiletou znaleckou i pedagogickou praxi to patří k tomu nejméně kvalitnímu, co jsem viděl,“ uvedl pro Seznam Zprávy docent Pavel Svačina, který přednáší na Katedře financí a oceňování podniku VŠE a patří mezi domácí akademickou špičku v oboru oceňování. Takovýto dokument podle něj nelze brát jako kvalitní důkaz.

„Posudek stanovuje oprávněné cenové rozpětí za reklamní služby na Čapím hnízdě. Má klíčový význam pro Agrofert - podporuje jeho verzi, že vysoké sumy, které podniky z holdingu platily za propagaci v teprve rozbíhajícím se středisku na středočeském venkově, nebyly účelově přemrštěné,“ pokračoval server.

Firmy z holdingu Agrofert protočily přes Čapí hnízdo za reklamu na 272 milionů korun a snížily si svůj daňový základ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…