Nedaleko Bagdádu byly zmasakrovány ženy a děti. K zodpovědnosti se přihlásil IS

18.07.2015 12:17

Ke zodpovědnosti za včerejší sebevražedný atentát, při kterém silný výbuch zabil na tržišti asi 25 kilometrů od Bagdádu nejméně 100 lidí a dalších 50 zranil, se přihlásil tzv. Islámský stát (IS). Sebevražedný atentátník měl podle ní ve svém autě tři tuny výbušnin. V noci na dnešek o tom informovala agentura Reuters.

Nedaleko Bagdádu byly zmasakrovány ženy a děti. K zodpovědnosti se přihlásil IS
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Oběti, mezi nimiž je podle místních úřadů mnoho žen a dětí, slavily ve městě Chán Baní Saad v provincii Dijála svátek íd al-fitr, který je oslavou konce postního měsíce ramadánu. Silná exploze mnohé oběti roztrhala a zničila i několik domů.

„Někteří lidé sbírali pozůstatky dětských těl do beden od zeleniny,“ popsal agentuře Reuters Ahmad Tamímí, jeden z policistů zasahujících na místě atentátu. Po výbuchu se na místo tragédie seběhli přeživší a ze vzteku začali kameny rozbíjet okna kolemstojících vozů.

Vedení provincie Dijála vyhlásilo třídenní smutek. Také nařídilo dočasně uzavřít všechny parky a další místa, kde se tradičně hromadně slaví, aby se předešlo dalším útokům islamistů.

Obyvatelé Bagdádu a jeho okolí jsou v poslední době téměř denně svědky bombových útoků páchaných příslušníky radikální sunnitské organizace Islámský stát. Ta útočí především na šíitské muslimy, jejichž představitelé například vládnou v Iráku. Ovládá už rozsáhlé oblasti na severu a západě Iráku a na severu a východě sousední Sýrie. Od začátku bojů s IS v roce 2014 už zahynulo podle OSN více než 15 000 civilistů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…