Nejvyšší soud oznámí, jak rozhodl ve sporu ČSSD s dědici Altnera

07.06.2019 6:25

Nejvyšší soud (NS) dnes na elektronické úřední desce zveřejní, jak rozhodl o dovolání ČSSD ve sporu s dědici právníka Zdeňka Altnera. Podle pravomocného rozsudku jim má ČSSD vyplatit více než 300 milionů korun za zastupování ve sporu o Lidový dům. ČSSD tvrdí, že potřebné peníze má zajištěné a situaci by zvládla.

Nejvyšší soud oznámí, jak rozhodl ve sporu ČSSD s dědici Altnera
Foto: Nejvyšší soud ČR
Popisek: Nejvyšší soud ČR, logo

Na rozhodnutí NS čekají účastníci sporu od roku 2016. Podle databáze InfoSoud už verdikt padl před několika dny, teprve dnes ale soudci zveřejní výrok a hlavní body odůvodnění. Nárok Altnerových dědiců může NS potvrdit či modifikovat, stejně tak by mohl vyhovět ČSSD a nařídit nové projednání sporu.

Kauzou se zabýval soudce Pavel Horňák. Převzal ji letos po soudkyni Blance Moudré, která od soudu odešla. Altnerovi dědicové vůči Horňákovi vznesli neúspěšnou námitku podjatosti. Jako důvod uvedli, že pracoval na přelomu tisíciletí v Kanceláři Poslanecké sněmovny.

Pravomocné rozhodnutí ve sporu padlo v březnu 2016. Městský soud v Praze tehdy přiznal Altnerovi odměnu 18,5 milionu korun a smluvní pokutu, která od podání žaloby do vynesení rozsudku činila 318 milionů korun.

Strana ve stejném roce úspěšně požádala NS o odklad vykonatelnosti verdiktu. Odklad letos v dubnu zrušil Ústavní soud, byl prý nedostatečně odůvodněný. Ústavní soud měl výhrady také k mechanismu přidělení kauzy soudcům uvnitř jednoho z civilních senátů NS. Sociální demokracie pak požádala o další odklad, NS už ale stihl dospět ke konečnému rozhodnutí.

Altner zemřel v listopadu 2016. Dlouho se čekalo na určení okruhu dědiců, což zdrželo řízení u Nejvyššího i Ústavního soudu. Ve sporu nyní pokračují Altnerovi potomci Patrik a Veronika.

V období mezi rozsudkem odvolacího Městského soudu v Praze a prvním odkladem vykonatelnosti, o kterém rozhodl NS, byl verdikt pravomocný a vykonatelný. ČSSD přesto odmítala Altnerovi peníze poslat. Odůvodňovala to obavou, že v případě úspěchu u Nejvyššího soudu už by peníze nedostala zpět. Uspokojovala proto jen Altnerovy věřitele, kteří se jí hlásili. Nárok už byl v rukou exekutora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …