Nevětrat, šetřit energie. Tak změna, větrat, jsou viry. Nové doporučení od Válka

19.12.2022 21:46 | Ze sítí

Střídmé větrání mělo Čechům pomoct v době energetické krize s úsporou energií, ovšem tato doporučení, která občané pravidelně slýchali od Fialovy vlády a z televize veřejné služby, se značně bijí s úderem epidemie respiračních onemocnění, kdy právě větrání je jednou z klíčových prevencí, jak předejít onemocnění. Ministerstvo zdravotnictví tak radí nebrat na krizi v tomto případě ohledy, informuje o tom CNN Prima NEWS.

Nevětrat, šetřit energie. Tak změna, větrat, jsou viry. Nové doporučení od Válka
Foto: AMI
Popisek: Nemocné dítě - ilustrační obrázek

„Lze předpokládat, že i v dalším týdnu se počty nemocných s respiračními onemocněními včetně chřipky budou zvyšovat. Lidé by se měli pokud možno vyhýbat větším uskupením a zejména ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla,“ uvedl ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum.

Resort zdravotnictví vydal konkrétní opatření, která v době chřipkové epidemie doporučuje dodržovat. Kromě bezpečných rozestupů a dodržování hygienických pravidel, jako je časté mytí rukou, doporučuje také větrat. „V uzavřených prostorech dostatečně větrejte, optimální je krátké intenzivní větrání, a to několikrát denně,“ uvádí ministerstvo.

Mnoho českých domácností se však kvůli úsporám energií častému větrání vyhýbá, jelikož doma i v zimním období šetří teplem. Chřipková epidemie představuje tzv. čáru přes rozpočet v souvislosti s nejrůznějšími radami, jak dosáhnout úspor ve spotřebě energií, přicházejícími v posledních měsících od vlády, z nejrůznějších úřadů nebo z ČT v podání Jolany Voldánové, která lidem v krátkém spotu „Na úspory energií se musí chytře“ radí, jak se vypořádat se strmě stoupajícími cenami energií a šetřit s nimi co nejvíce.

Resort proto radí preventivně posilovat imunitu konzumací dostatečného množství ovoce a zeleniny, které jsou zdrojem cenných vitamínů pro posílení obranyschopnosti organismu, a také častý pohyb na čerstvém vzduchu, který prokrví sliznice dýchacích cest.

Vlna RS viru, který postihuje hlavně malé děti a výrazně zvýšil počet pacientů na dětských odděleních nemocnic, podle mluvčí SZÚ Štěpánky Čechové kulminuje a v příštích týdnech odborníci očekávají pokles. A naopak očekávají vzestup počtu nákaz novým typem koronaviru, který už se projevuje v dalších evropských zemích. „V České republice zatím převažuje varianta omikronu BF.7 a mírně roste počet detekcí variant BQ.1. Klinická praxe ale nehlásí žádné neobvyklé průběhy nemoci u těchto variant,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…