Nic dobrého z Bruselu. Zelenou vystřídá hnědá, obává se legenda ODS

09.09.2022 10:16

„Kdo nečekal z Bruselu nic dobrého, dočkal se.“ Někdejší ministr vnitra za ODS Ivan Langer znepokojeně přihlíží, na jakém postupu proti drahým energiím se shodli evropští ministři odpovědní za energetiku. Jejich volba padla na méně vhodné řešení. Cílem podle Langera ani nebylo řešení najít, cílem je udržet moc.

Nic dobrého z Bruselu. Zelenou vystřídá hnědá, obává se legenda ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

Český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) na jednání ministrů členských zemí Evropské unie v Bruselu neprosadil to, s čím na summit odjížděl. Většina protlačila konkurenční návrh, jak ochránit spotřebitele od dopadů vysokých cen elektřiny, který elektřinu v praxi příliš nezlevní.

Ministři sedmadvacítky s odpovědností za energetiku v podstatě jen převzali návrh, který již dříve vypracovali úředníci v oddělení DG Energy Evropské komise. Jedná se o kombinaci tří opatření – úspory ve spotřebě elektřiny, odčerpání nadměrných zisků z levnějších zdrojů energie a použití těchto peněz k pomoci lidem a firmám ohroženým vysokou cenou elektřiny.

Ministři se shodli na možném zavedení cenového stropu na ruský nebo odkudkoli dovezený zemní plyn. Část zemí včetně Česka je však proti zmíněnému stropu. V takovém případě je víc než pravděpodobné, že Rusko zastaví poslední část dodávek plynu na evropský trh.

Ekonomický deník upozorňuje, že návrh pro Evropskou komisi má tři vážné vady: „Nepovede k vytouženému snížení cen elektrické energie. Ta zůstane dál vysoká, jistou úlevu přinesou dotace. Evropská komise počítá s dotacemi pro domácnosti, veřejnou sféru a malé či střední podniky, ale ne s pomocí velkým průmyslovým závodům. Otázka je, zda se pomoci dočkají, nebo dřív zkrachují. Třetí problém je ten, že zdanění nadměrných tržeb za elektřinu z levnějších elektráren je v praxi těžko vymahatelné,“ píše server.

Výsledky jednání ministrů zemí EU kritizuje na svém facebooku také Ivan Langer. „Namísto skutečného řešení problému přišla jeho proměna v ještě větší problém.“

Mít velký problém je však podle něj cíl. Vysvětluje proč: „Jeho řešitel si může nárokovat velkou moc. Moc více rozhodovat o druhých, o lidech, o firmách, o celé společnosti. V podobě nových regulací, nových daní, nových sociálních transferů. To vše v podobě dramatického růstu státních dluhů,“ míní Langer.

Z Bruselu nepřišel ani závan sebereflexe. „Karbonová ideologie coby nástroj na výrobu nového člověka a nové společnosti je silnější než racionalita a odbornost. Energetická krize nezačala Ruskou agresí na Ukrajině. Její základ byl založen mnohem dříve. Její základ je v ideologii se jménem Green Deal. V. V. Putin ho jen umně převedl do hybridní podoby vedení války,“ podotkl Langer.

„Očekávat řešení od toho, kdo problém vědomě způsobil (a teď se prohlásí za jeho řešitele), je stejné jako očekávat od pedofila, že se jako vychovatel v dětské družině promění v heterosexuála rodinného typu,“ glosuje Langer. „Stejně tak očekávat, že regulace (trhu, životů a podnikání), které problém způsobily, vyřeší další regulace regulací, další zdanění již zdaněných, je stejně naivní, jako čekat, že zeměkoule se začne otáčet opačným směrem.“

Cílem těch, kdo vládnou a chtějí vládnout, není podle Langera co největší prostor pro smluvní tržní životní svobodu. Ani dostatek tržně smluvně zajištěné (cenově dostupné) energie, umožňující svobodný prostor pro život a podnikání. „Cílem jsou zástupy (na vládnoucích) závislých příjemců dotací a podpor. Cílem je moc v podobě drogového dealera, který touží mít co největší počet na sobě závislých narkomanů,“ zdůrazňuje Langer.

„Green Deal se změní. Až pochody sytých ulicemi měst vystřídají pochody hladových. Nebude to změna k lepšímu. Zelenou vystřídá hnědá!“ upozorňuje Ivan Langer

Naopak premiér Petr Fiala (ODS) označil výsledek jednání ministrů pro energetiku zemí Evropské unie za „úspěch českého předsednictví“. Jde podle něj o velký posun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…