Nové rozložení sil: Kdyby teď byly volby, kdo by byl vysmátý a kdo by plakal?

07.08.2014 11:27

Hnutí ANO by i v sprnu roku 2014 vyhrálo sněmovní volby. Alespoň podle agentury SANEP, která zveřejnila svůj nejnovější průzkum voličských nálad. Současná koalice by si oproti volbám dokonce polepšila a mohla by dokonce měnit Ústavu.

Nové rozložení sil: Kdyby teď byly volby, kdo by byl vysmátý a kdo by plakal?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš a Miroslav Kalousek před začátkem pořadu OVM

Agentura SANEP zveřejnila nejnovější volební model, vyjadřující nálady českých voličů na začátku srpna. Tak jako v minulých měsících by se vítězem stalo hnutí ANO ministra financí Andreje Babiše, i když si oproti minulému průzkumu pohoršilo o zhruba dvě desetiny procenta, takže by si připsalo 22,7 procenta. Na druhém místě následuje jejich koaliční partner ČSSD s 19,8 procenty, a i zde se jedná o stabilizovaný výsledek na úrovni předcházejících volebních modelů.

Celý průzkum ZDE.

Trochu si polepšili komunisté na třetím místě, kteří by si připsali 14,5 procenta a skončili na třetím místě. Naopak zcela beze změn zůstala na čtvrtém místě TOP 09, kterou by tak jako minule volilo 12,1 procenta.

O plné jedno procento si pohoršili lidovci, kteří přesto uhájili pátou pozici s aktuální ziskem 6,4 % voličů. A šestici „úspěšných“ by uzavírala ODS. Té se sice od minulého měsíce podařilo získat navíc dvě desetiny procenta, přesto se však někdejší lídr politické scény stále pohybuje na samotné pětiprocentní hraně postupu a bojuje o svou budoucnost.

Z dalších stran prokazuje svůj potenciál především Česká pirátská strana, která se už několik měsíců pohybuje nedaleko úrovně postupu do sněmovny. V srpnu by si připsala 4,5 procenta, což je oproti předchozímu měsíci pokles, který ale SANEP vysvětluje výměnou ve vedení strany. Stejného výsledku by dosáhlo i hnutí Úsvit, pro které ale jako pro sněmovní subjekt představuje tento výsledek pád. Nedaří se ani Straně svobodných občanů. Strana, které se v květnu podařil průlom ve volbách do europarlamentu, kde získala svého historicky prvního zákonodárce, by si nyní připsala pouhých 2,7 procenta.

Po přepočtení voličských nálad na poslanecké mandáty by si hnutí ANO připsalo 56 křesel, ČSSD 49, komunisté 36, TOP 09 by vyslala třicet zákonodárců, následovali by lidovci s 16 a posledních 13 volných mandátů by zbylo na ODS.

Současná koalice ČSSD, ANO a KDU ČSL by tak disponovala dokonce ústavní většinou 121 poslanců. Většinu 102 hlasů by ale měla i středopravá koalice ANO, TOP 09 a lidovců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…