Novináři, žumpa. Neziskovky? Radši přidejme důchodcům. Rozpálený Okamura spustil u Soukupa těžkou palbu

23.11.2018 17:59

V pořadu Duel Jaromíra Soukupa vysílaném ve čtvrtek 22. 11. večer na TV Barrandov si tentokrát generální ředitel Jaromír Soukup pozval jako svého hosta předsedu hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamuru, jenž se na televizních obrazovkách této stanice objevuje velmi pravidelně. Jaromír Soukup si tohoto hosta pozval z důvodu, že Tomio Okamura nabídl, dle jeho slov, „v rámci stability České republiky“ podporu vlády premiéra Andreje Babiše za to, že by jeho hnutí dostalo písemně od hnutí ANO přesně daný časový harmonogram týkající se klíčových programových bodů. Tato podpora by vznikla za předpokladu odstoupení ČSSD z nynější vládní koalice.

Novináři, žumpa. Neziskovky? Radši přidejme důchodcům. Rozpálený Okamura spustil u Soukupa těžkou palbu
Foto: repro TV Barrandov
Popisek: Tomio Okamura v Duelu Jaromíra Soukupa

Okamura na úvod zdůraznil, že „nikdy neuhnul ze svého programu, tvrdošíjně ho prosazuje a snaží se splnit to, co slíbil svým voličům; na rozdíl od ČSSD, jež například odmítla pomoc lidem v dluhové pasti a pomáhá vymahatelům“. Na výběr prý nyní SPD má – v případě pověření Andreje Babiše prezidentem Milošem Zemanem ohledně jmenování již jeho třetí vlády – pouze dvě možnosti: „Buďto budeme destruktoři, destabilizátoři, jako je takzvaný Demokratický blok, Piráti a ODS, nebo političtí realisté a pro prospěch českých občanů nabízíme vítězi voleb vládu odborníků,“ odpověděl Jaromíru Soukupovi na otázku ohledně jeho možného „sbližování“ s vládní stranou ANO a upozornil, že oba dva se Soukupem podnikají, a tak si běžně vybírají odborníky. Okamura ještě neopomněl doplnit, že „odborníky si vybrat umí“.

Anketa

Kdyby se prokázalo, že Babiš čerpal dotaci na Čapí hnízdo neoprávněně, vadilo by vám to?

14%
86%
hlasovalo: 23719 lidí

Pokud by SPD mělo možnost se do vlády dostat, mělo by to být dle Okamury „férové, transparentní a mělo by se hlasovat o důvěře vládě“. Poté Jaromír Soukup Okamuru vybídl, aby se šli bavit ohledně ČSSD. Okamura na to zareagoval slovy: „ČSSD je strana v totálním rozkladu, strana absolutně nevolitelná. Co na to Andrej Babiš? Andreji Babišovi to vrcholně vyhovuje, mít takového slabého partnera, protože si může dělat, co chce.“

„Pro Andreje Babiše je výhodnější mít ČSSD, která  je servilní a sužovaná problémy, než tam mít Okamuru s pevným programem,“ posteskl si dále Okamura. Na to Jaromír Soukup reagoval: „ČSSD se odmítá vyslovit proti návrhu vyslovení nedůvěry vládě, ve které sami sedí.“ Okamura se nad tím jen podiveně vyjádřil, že to je neuvěřitelné.

Soukup Okamurovi přitakal a dále uvedl, že slyšel jeden z názorů z poslaneckého klubu ČSSD, že: „český národ si nezaslouží vládu, kde je SPD“. „Česká republika si hlavně nezaslouží vládu, kde je ČSSD, ta se ve volbách propadla, SPD skončilo třetí,“ rozhořčeně na to zareagoval Okamura. „ČSSD chtějí zvýšit peníze politickým neziskovkám, my je chceme dát starobním důchodcům,“ dodal šéf SPD. Dále zmínil, že sociální demokraté „odmítají zákon o referendu a zvyšují dávky nepřizpůsobivým“.

Pak Soukup Okamuru zastavil v jeho plamenné řeči a nechal si od něj potvrdit, že poslanci hnutí SPD budou hlasovat pro vyslovení nedůvěry nynější vládě ANO a ČSSD s podporou KSČM. „Z přítmí opozice toho tolik neuděláte,“ zdůraznil Okamura. „Nechceme vládní koryta, nemusíme mít místa na ministerstvech, je to o prosazení našeho programu,“ řekl a zopakoval, že dělá v mezinárodním byznysu. Podle Okamury má Andrej Babiš problém, že je hodně konfrontační a není schopný dělat kompromisy. V tom ho Soukup přerušil a namítl: „Andrej Babiš si myslí, že se snaží lidi spojovat a je smutný z toho, že se mu to nedaří.“ Dále se Okamura vyjádřil, že by nepodpořil rozpuštění Poslanecké sněmovny, nechce předčasné volby, ty dle jeho slov „stojí miliardu, místo toho se může přidat důchodcům, invalidům a pracujícím rodinám s dětmi“. A k vládě odborníků uvedl: „Nechceme politické trafikanty typu pana Stropnického – nebyl to odborník na obranu, proto to celou dobu stagnovalo.“

„Nevěděl ani, co je to Lafferova křivka,“ poukázal i na Bohuslava Sobotku a jeho neznalost základních ekonomických pouček a poté ho označil za trafikanta.

 

V druhé polovině pořadu Duel Jaromíra Soukupa došlo i na Soukupovu oblíbenou debatu o médiích. „Mainstreamová média nás označovala za fašisty, přitom jsme se snažili prosadit zákon o referendu, což je přesný opak fašismu,“ uvedl na počátek tohoto tématu Okamura. Poté se Soukup s Okamurou shodli, že počin Seznamu s Andrejem Babišem mladším byl za hranicí slušného chování.

Anketa

Co soudíte o Miroslavu Kalouskovi?

hlasovalo: 43933 lidí

Tím se přesunuli k vyváženosti médií a Okamura označil televizi Barrandov za vyváženou. „Vidím, že zvete všechny zástupce politických stran,“ okomentoval toto své vyjádření. V tématu neobjektivity jiných médií nadále pokračoval: „Dali jsme naší advokátní kanceláři volnou ruku a vzniklo 40 případů s asi 30 redakcemi. Seznam Zprávy musely opravit lživé zprávy, že Okamura vytuneloval Úsvit,“ uvedl dále Okamura a rozohnil se ohledně nedávné kauzy hoaxu s prodejem sushi setu, odeslaného pod jeho jménem: „Piráti a Jan Čižinský šířili lež o prodeji sushi setu, média dala informaci, že jde o podvrh až na konec článků.“ A opět nezapomněl dodat viníky: „Novináři a žumpa, takzvaný Demokratický blok.“ Jaromír Soukup, zaskočen délkou monologu, po této horlivé Okamurově řeči pronesl: „Pane Okamuro, pojďme od toho dál.“

Na závěr se oba muži pozastavili nad tím, že ČSSD je přesvědčená, že pokud bude vést Ministerstvo vnitra, tak  bude mít vliv na policii. „ČSSD chce vést Ministerstvo vnitra kvůli kauze Čapí hnízdo a výsledek víme – kauza Čapí hnízdo se pod vedením ČSSD nikdy nevyšetří a nevyšetří se ani kauza OKD,“ myslí si Okamura. Soukup ho opravil, že pan Hamáček to myslel tak, že chce být garantem, aby na policii nikdo nemohl tlačit. „On to chtěl myslet opačně, ale víme, jak ČSSD šetří kauzy,“ řekl Okamura a uvedl jako příklad kauzu OKD. Poté se zastavili nad problémy se státními zakázkami. „Je potřeba, aby peníze šly slušným pracujícím lidem, a SPD jsou jediní ve Sněmovně, kteří nekumulují funkce a budou za to nadále bojovat,“ zopakoval na závěr Okamura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…