ODS a Piráti ve válce. Za vše může drsná reklama. Ví o tomhle Fiala?

27.11.2020 14:35

Některé příspěvky na sociálních sítích ODS se v posledních dnech začaly vymezovat vůči Pirátům. Příkladem může být ODS Praha 8, která připodobnila Piráty k těm skutečným pirátům, kteří útočí na majetek občanů. „Domnívám se, že se tu chystá znárodnění majetku,“ popsala politička ODS. Piráti totiž změnili jednu daň. Ti ovšem vrátili úder. Jde prý o polodebilní výkřiky.

ODS a Piráti ve válce. Za vše může drsná reklama. Ví o tomhle Fiala?
Foto: repro Facebook
Popisek: Piráti dle ODS Praha 8

Anketa

Jste pro otevření obchodů a restaurací?

59%
41%
hlasovalo: 21549 lidí

Facebooková stránka lokální buňky občanských demokratů v Praze 8 si vzala na paškál nejnovější daňové návrhy Pirátů. Poslanci totiž schválili v rámci daňového balíčku i pozměňovací návrh poslance Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) o zdanění cenných papírů nad 20 milionů korun. Návrh Pirátů tak míří na bohatší investory a příjmy, které dosud nebyly zdaňované.

Ferjenčík odmítl, že by podobné návrhy byly důvodem, proč je mnozí častují jako „progresivní levici“. „Takže si nemyslím, že pokud se k tomu připojí odstranění jedné daňové výjimky pro ty supernejbohatší, tak je to něco levicového,“ doplnil.

Poukázal na dosavadní rozpor ve zdanění různých typů příjmů. „Nevidím důvod, aby člověk platil z příjmu z práce asi čtyřicet procent včetně odvodů, zatímco z kapitálového příjmu nic. Navíc jsme tam dali štědrý limit, aby to nedopadlo na střední třídu,“ hájil Ferjenčík svůj návrh, který podle něj může do státní kasy přinést až dvě miliardy korun. „Ve chvíli, kdy probíhají masivní daňové reformy a snižují se příjmy státu, tak je namístě se zamyslet, zda někde není daňová výjimka, která by se dala zrušit,“ podotkl Ferjenčík.

Občanští demokraté z Prahy osm vydali grafiku k daňovým návrhům Pirátů. Na obrázku je upravená fotka Pirátů nejspíše ze Somálska, kteří nejprve útočí na loď, kdy útočící piráti jsou právě političtí Piráti a loď, na kterou útočí má představovat majetek občanů. Druhý obrázek pak zachycuje armádu, která loupeživé piráty zajala. Armáda má být ODS a piráti jsou opět Piráti.

V posledních dnech začali někteří diskutující poukazovat na to, že některé příspěvky ODS se nebály být lehce kontroverzní a tweety Petra Fialy začaly mít „šťávu“ a konečně nevyznívají nudným akademickým dojmem.

ODS Praha 8 též sdílela příspěvek radní ODS Marie Kubíkové. Ta napsala, že si myslí, že se tu chystá znárodnění majetku. Jen je prý méně nápadné než v 50. letech, kdy dopadla tvrdá dělnická pěst na vykořisťovatele a kapitalisty.

„Jsem na to dost citlivá, v naší rodině z toho byla nakonec dvě úmrtí a mnoho nešťastných let. Podotýkám, že nemám ani firmu ani cenné papíry, ale vy, co je máte, tak určitě víte, že poslanec a pirát Ferjenčík podal návrh, aby se dlouhodobě držené cenné papíry při prodeji zdaňovaly 23 %, stejné zdanění čeká ty, kteří léta budovali firmy a teď je budou případně chtít prodat,“ popsala. Doposud prodej firem zdaňován nebyl. Piráti se prý začínají chovat tak, jak to mají v názvu.

Anketa

Získají koalice ODS/KDU-ČSL/TOP 09 a Piráti/STAN ve volbách sněmovní většinu?

33%
67%
hlasovalo: 61447 lidí

Na grafiku ODS zareagovali někteří pirátští poslanci. Europoslanec Mikuláš Peksa popsal údajné PR podle ODS. Krok jedna má představovat schválení rozpočtově odpovědné sekery 130 miliard ročně pro státní rozpočet ve spolupráci s Andrejem Babišem. Krok číslo dva má být to, že ODS udělala z údajné loutky čínských komunistů svého lídra kandidátky do Evropského parlamentu. Tím měl Peksa na mysli europoslance Jana Zahradila.

„Krok 3 – zařízni populárního starostu pražské městské části, který si dovolil tu komunistickou loutku kritizovat a psala o něm třeba Foreign Policy, když vyzýval čínské komunisty k omluvě.

Krok 4 – hlasitě křič, že patříme na Západ, Piráti jsou komunisti a vyráběj grafiky, jak před nimi chráníš majetek občanů

Krok 5 – profit.

Tohle je na cenu ‚nejlepší PR tým na světě‘. Dobrá práce, hele, však co by se na tomhle mohlo pokazit, že jo...“ míní europoslanec.

Poslanec Pirátů Radek Holomčík též zareagoval na grafiku ODS Prahy 8. Piráti prý v rámci snahy o zjednodušení daňového systému navrhli zrušení konkrétní daňové výjimky a nastavili výslednou daň na 15 %. ODS prý podpořila návrh Andreje Babiše, který zvedl daňovou sazbu z 15 % na 23 %, Piráti to prý nepodpořili.

„3. ODS, v podivné koalici s ANO, SPD, KSČM a Trikolórou zvedne ruku pro daňový balíček, který obsahuje i zmiňovaný pirátský návrh, čímž tuto daň uvedou v život (na rozdíl od Pirátů, kteří to nepodpořili).

4. ODS tvrdí, že chrání váš majetek před Piráty.

Českou sodu už nemá smysl točit, protože tohle by nevymyslel ani Petr Čtvrtníček.

P. S.: V rámci téhož balíčku nám prošel návrh na zvýšení slevy na poplatníka, která sníží daně o cca 10 000 Kč ročně téměř každému člověku, co pracuje. Tolik k polodebilním výkřikům o komunistech,“ dodal.

reklama

autor: tle

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…