Očkování: Zaujímáme pěkné místo, pochvaloval si před kamerami Blatný

19.03.2021 14:18

Šéf resortu zdravotnictví Jan Blatný vypadal ve světle kamer spokojeně. Na tiskové konferenci si pochvaloval, že si Česko vede v očkovací misi dobře. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová přesto své spoluobčany požádala, aby nadále důsledně dodržovali pravidlo 3R - udržovali roušky, myli si ruce a nosili respirátory. A pokud jsou covid pozitivní, tak aby poctivě hlásili své kontakty.

Očkování: Zaujímáme pěkné místo, pochvaloval si před kamerami Blatný
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný před kamerami ČT oznámil, že v dubnu a v květnu dorazí do Česka desítky tisíc dávek vakcíny společnosti Johnson & Johnson. „Během dubna bude do EU dodány 3 miliony dávek, v květnu 13 milionů dávek, v červnu pak 39 milionů dávek,“ oznámil na tiskové konferenci Blatný s tím, že proces očkování se tak notně zrychlí. S touto vakcínou budou pracovat praktičtí lékaři.

Očkovací strategie běží podle ministra podle plánu. Prý o tom svědčí pokles počtu úmrtí mezi nejstaršími občany a pokles covid-nemocných mezi zdravotníky. V tuto chvíli je podle ministra naočkováno asi 75 procent lékařů a 60 procent sester.

„V rychlosti očkování si vůbec nevedeme špatně. Naopak si myslím, že si vedeme velmi dobře a v porovnání s dalšími evropskými státy zaujímáme pěkné místo,“ pochvaloval si Blatný. „Chci znovu upozornit na to, že nikde neleží žádné dávky,“ dodal.

S odvoláním na stanovisko Evropské lékové agentury také upozornil, že vakcína od společnosti AstraZeneca je bezpečná.

Nová hlavní hygienička Pavla Svrčinová, která promluvila po panu ministrovi, požádala své spoluobčany, aby nadále nosili respirátory, myli si ruce a udržovali rozestupy. „Opravdu si moc vážím toho, že lidé respektují nastavená pravidla,“ poznamenala.

Jedním dechem požádala, aby lidé hygienikům ulehčili práci a pokud jsou covid pozitivní, sami vyplňovali formuláře trasování, kde vypíšou občany, s nimiž se jako covid-pozitivní mohli setkat. V poslední době totiž hygienici při trasování naráželi na zeď nezájmu a dozvídali se od občanů, že byli v kontaktu maximálně s jedním dalším člověkem.  

„Opravdu vyplňujte sebetrasovací dotazníky. Pomůžete tím nejen sobě, ale také svému okolí,“ poznamenal Blatný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…