Odpověď Václaváku? Fialova vláda pojede kampaň: Vysvětlí, jak pomáhá

07.09.2022 10:07

Na sobotní demonstraci v Praze se sešlo na 70 tisíc lidí, kteří dali najevo, jak moc jsou nespokojeni s vládou Petra Fialy (ODS). Ten teď lidem vzkazuje, že bude ještě podrobněji vysvětlovat, co všechno jeho kabinet pro občany dělá a ještě udělá, aby zmírnil jejich obavy z energetické krize. Ministr průmyslu za STAN Jozef Síkela už si posypal hlavu popelem a slíbil, že se zlepší.

Odpověď Václaváku? Fialova vláda pojede kampaň: Vysvětlí, jak pomáhá
Foto: Facebook
Popisek: Protest s názvem Česká republika na 1. místě.

Zdá se, že v pětikoaliční vládě houstne napětí. Předseda vlády Petr Fiala (ODS) ještě během sobotní demonstrace v Praze na Václavském náměstí konstatoval, že akci zorganizovali sympatizanti s Ruskem, už v neděli jihočeský hejtman Martin Kuba v debatě na CNN Prima News varoval, že takto tuto demonstraci nelze odbýt.

Předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš na Twitteru varoval před tímtéž.

„Odmítám banalizovat obavy lidí z energetické krize a označovat za prokremelského přívržence každého, kdo zpochybní postup vlády. Není to totiž pravda. Ano, Kreml a extremisté využívají současné složité situace, nejisté doby k rozeštvávání společnosti a na včerejší demonstraci jich bylo mezi pořadateli mnoho. Ale rozhodně je i řada zcela obyčejných lidí, rodin, živnostníků, kterým je úzko při výhledu na další měsíce. Nejsme tu od toho, abychom jejich obavy zpochybňovali, jsme tu od toho, aby tyto obavy nemuseli mít,“ konstatoval Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Jedním dechem dodal, že vláda se občanům snaží pomoct, ale občany o této pomoci dostatečně neinformuje. Bartoš prohlásil, že lidé musí slyšet, že na ně vláda nezapomněla. A kabinet to musí dokázat i svými činy.

Ivan Bartoš promlouvá

Ivan Bartoš promlouvá

Ivan Bartoš promlouvá

Jak ukázala Nora Fridrichová v pořadu 168 hodin, ve vládě narůstá i nedůvěra k ministrovi průmyslu za STAN Jozefu Síkelovi.

„Vláda vytrvale slibuje - nenecháme nikoho padnout. Účinnou pomoc ale ani po několika měsících nepřipravila. A už i od členů koaličních stran zní, že vláda zaspala,“ prohlásila Nora Fridrichová.

Podle Deníku N i kvůli tomu vláda chystá masivní kampaň. Mohla by trochu otupit hrot demonstrací. První velká demonstrace proběhla tuto sobotu, další se chystá v závěru září.

Fiala všechny své spoluobčany ujistil, že bude vidět a bude lidem vysvětlovat, jak se všechno zvládne.

„Já jsem se vším permanentně nespokojený, můj tým ví, že se snažím vše neustále zlepšovat. Nicméně jsem v médiích takřka permanentně. Dávám rozhovory, přednáším projevy, jsem velice aktivní na sociálních sítích, mám sledovaný pořad. A nově budu mít v řadě médií pravidelné pořady a okénka, takže Fialy bude určitě dost,“ popsal Fiala.

Klíčovým krokem ale podle něj bude masivní komunikační kampaň.

„Co je téměř revoluční, je start první velké kampaně českého státu, kterou připravil útvar strategické komunikace na Úřadě vlády. Bude spuštěna ve druhé půlce září a bude opravdu vidět. Jejím cílem bude informovat občany o robustní podpoře státu, kterou jsme pro ně během jara a léta připravili,“ řekl Fiala.

Také deník N upozornil, že se Jozef Síkela stal terčem kritiky. A Síkela na ni odpověděl.

„V první fázi jsem svou práci ministra vnímal tak, že nejvíc pomůžu, když budu odvádět maximum práce ve prospěch této země. Vedle toho se ode mě očekávalo, že budu v podstatě v přímém přenosu svou práci komentovat v médiích. Bylo to pro mě velmi těžké vybalancovat. Teď jsem pochopil, že to byla určitá chyba,“ popsal redakci. Raději prý „prodává“ až hotové věci a nerad je prezentuje ještě ve fázi, kdy na nich pracuje.   

„Pochopil jsem, že budu muset svoji práci asi jednodušeji a detailněji komunikovat a zároveň ji víc propagovat, obhajovat a vysvětlovat,“ slibuje změny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…