Ondráčka z Transparency: Babiš dobře věděl, co dělá, když si vymyslel ten svěřenecký fond

15.06.2019 16:20

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) nejednou hovořil o protikorupční neziskové organizaci Transparency International jako o „zkorumpované neziskovce“. Vedla ho k tomu skutečnost, že Transparency kritizuje Babiše za jeho střet zájmů. Babiš tvrdí, že žádný střet zájmů nemá, ale šéf české odnože protikorupční organizace Transparency David Ondráčka trvá na svém.

Ondráčka z Transparency: Babiš dobře věděl, co dělá, když si vymyslel ten svěřenecký fond
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Ondráčka, bývalý ředitel Transparency International ČR

„Víte, že já je nazývám zkorumpovaná neziskovka, Transparency International, ve vztahu vůči mně,“ řekl Babiš v rozhovoru pro Blesk.cz. Trvá totiž na tom, že nemá střet zájmů. Transparency spolu s pravicovou opozicí, případně s auditory Evropské komise tvrdí, že šéf hnutí ANO ve střetu zájmů je, protože sice odložil svůj Agrofert do svěřenského fondu, ale vliv ve firmě si prý stále zachovává a přitom jako premiér vyjednává o dotacích EU, a jejich příjemcem je i Agrofert.

„Vezměte si jen, že hlavní příjemce dotací drží rozhodující páky českého státu a na důležité státní úřady, kde se rozhoduje o dotační budoucnosti jeho firem, dosazuje své lidi. Finanční toky ovlivňují jak ředitelé státních fondů a ministerští náměstci, tak šéfové kontrolních orgánů,“ poznamenal Ondráčka v rozhovoru pro Reflex.cz.

Ondráčka je navíc přesvědčen, že Babiš dobře věděl, co dělá a záměrně zvolil variantu svěřenských fondů, aby asi i jako člen vlády mohl zachovat vliv na své firmy z holdingu Agrofert.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…