Pekarová: Čína nám výhrůžkami nezabrání v uctívání lidských práv

27.03.2023 12:43

Šéfka dolní komory Parlamentu Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) se dnes setkala s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. K setkání došlo v Tchaj-peji. Prezidentka Cchaj Jing-wen podle agentury Reuters ocenila, že Pekarová Adamová na Tchaj-wan přicestovala navzdory „velkému tlaku“. Poukázala tak na kritiku návštěvy ze strany Číny, která Tchaj-wan považuje za své území.

Pekarová: Čína nám výhrůžkami nezabrání v uctívání lidských práv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Pekarová Adamová uvedla, že nikdo nemůže Českou republiku a Tchaj-wan odradit od toho, aby ctily práva, jako je svoboda, demokracie a ochrana lidských práv. „Jak Tchaj-wan, tak Česká republika poznaly autoritářskou vládu a hluboce chápou, že demokracie nepřichází snadno. Můžeme si tedy být vzájemně spolehlivými partnery při udržování demokracie a svobody,“ citovala agentura Reuters tchajwanskou prezidentku.

Pekarová Adamová podle Reuters zdůraznila, že Česká republika a Tchaj-wan „věří ve stejné hodnoty a principy, především ve svobodu, demokracii a ochranu lidských práv“. „Nikdo nás nemůže výhrůžkami odradit od toho, abychom tato práva ctili,“ dodala šéfka české Poslanecké sněmovny.

Pekarová Adamová po setkání před novináři uvedla, že Česká republika patří k největším podporovatelům a přátelům ostrova v Evropě. „Věřím, že nás budou následovat i další evropské země, pokud už tak nečiní,“ řekla předsedkyně Poslanecké sněmovny podle zvukového záznamu, který má ČTK k dispozici.

Česká politička uvedla, že s tchajwanskou prezidentkou na schůzce „probraly množství témat nejen z oblasti ekonomické a politické spolupráce, ale třeba také kulturní“. Jednaly také o kybernetické bezpečnosti a bezpečnosti obecně. „Paní prezidentka oceňuje tuto návštěvu a velmi si váží toho, že delegace, která sem přijela z ČR, je tak početná,“ prohlásila Pekarová Adamová, již na Tchaj-wanu doprovází více než 150 lidí.

Čínské velvyslanectví v ČR návštěvu Pekarové Adamové na Tchaj-wanu ostře odsoudilo a vyzvalo Česko, aby dodržovalo princip jedné Číny. „Na světě existuje pouze jedna Čína a Tchaj-wan je nedělitelnou součástí čínského území. Vláda Čínské lidové republiky je jedinou legitimní vládou zastupující celou Čínu,“ napsala na svých webových stránkách ambasáda. „Česká republika je demokratická země s vlastní diplomatickou politikou. Nikdo jí nemůže diktovat, co má dělat, a není důvod přerušovat spolupráci mezi oběma zeměmi,“ vzkázala po svém příletu Pekarová podle tchajwanského rádia Pekingu.

Pekarová Adamová přicestovala na Tchaj-wan v sobotu. Do Tchaj-peje Pekarová přiletěla z Jižní Koreje, kde kromě jiného jednala o možných dodávkách jihokorejských léků do Česka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Čína ti určutě nebránila bránit lidská práva, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseApep , 27.03.2023 13:02:35
etnických Rusů na východní Ukrajině bránit lidská práva etnických Rusů v Pobaltských republikách, kde jsou zbaveni i občanských práv. Tady se může Pekarová vyřádit.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…