Pekarová dovládla. Král Miroslav je zpět

13.02.2022 5:00 | Analýza

Situace uvnitř TOP 09 je pro běžného voliče ustálená. Strana má čitelnou politiku, výrazné tváře, podílí se na chodu České republiky, nemá žádné výrazné skandály, má ambice řídit města po podzimních volbách. ParlamentníListy.cz však zajímalo něco jiného. Chtěli jsme znát poměr sil mezi předsedkyní partaje Pekarovou Adamovou a jejími kolegy. Tento okruh se ve finále zúžil na pouhá tři jména. Zmíněné Markéty Pekarové Adamové, Vlastimila Válka a Miroslava Kalouska.

Pekarová dovládla. Král Miroslav je zpět
Foto: Hana Brožková
Popisek: Miroslav Kalousek

Táborský rodák Miroslav Kalousek se v kuloárech a mezi přáteli několikrát zmínil, že jediný, komu věří, je Karel Schwarzenberg. Podobný vztah, byť na jiné bázi, měl snad už jen k Eduardu Janotovi, který zemřel náhle dne 20. května 2011 na infarkt myokardu při tenisu.

Anketa

Je dnešní situace Ukrajiny stejná jako situace Československa roku 1938?

hlasovalo: 48686 lidí
Krom toho, jak nám taky řeklo hned několik svědků, Kalousek opakovaně prohlásil, že „kdyby ho Karel podrazil, byl to pro něho konec“.

K podobnému sporu obou titánů nikdy nedošlo.

Miroslav diktuje

Už z této drobné noticky je vidět, že Kalousek zůstává věrný svým kořenům a nemění dresy. S čímž rozhodně nesouvisí jeho politická vypočítavost.

Ve chvíli, kdy se předsedkyní TOPky v listopadu 2019 stala Markéta Pekarová Adamová, považovali mnozí pozorovatelé tuto změnu za Kalouskovu porážku. Je to nesmysl. Kalousek sice uznal, že ho politička nepřímo porazila, ale okamžitě dohodl podporu pro „svého“ Tomáše Czernina. Czernin je vůči Kalouskovi velmi loajální a jeho funkce 1. místopředsedy TOPky má být vyloženě kontrolní. Kontrolní proto, aby někdejší ministr financí věděl, co se děje.

Jde prý hlavně o personálie.

Markéta Pekarová Adamová nehraje v zásadních dohodách prakticky žádnou roli.

Je to právě Miroslav Kalousek, kdo diktuje.

ParlamentníListy.cz měly možnost hovořit s několika zástupci TOP 09. Chtěli jsme znát pozadí. Všichni se shodli na tom, že strana nechce problémy. Byli spokojení. Podařil se prý switch, tedy změna vládního kormidla, čímž byla ukojena řada finančních i jiných požadavků politiků. Nevýraznou Helenou Langšádlovou (ministryně pro vědu, výzkum a inovace) počínaje a Markem Ženíškem (předseda Zahraničního výboru ze stáje Jiřího Pospíšila) konče.

Válek, Válek a zase Válek

Pozornost na sebe ovšem strhává někdo docela jiný.

Pochopitelně jde o ministra zdravotnictví Vlastimila Válka.

Jeho poslední trapas se odehrál při jednání horní komory Parlamentu. Místo debaty o takzvaném pandemickém zákonu pařil na mobilu.

Někteří senátoři nejprve na to, že Válek hraje karty v době projednávání pandemického zákona na půdě horní komory, poukazovali, záhy však své tweety či statusy smazali. I tak si již tato informace žije vlastním životem, a tak vznikla fotomontáž, na níž Válek hraje karty s dalšími členy, resp. členkami TOPky, s ministryní Helenou Langšádlovou a s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou.

Za toto nelze Válka nikterak pranýřovat.

Co je mnohem pozoruhodnější? Fakt, že se nad tím nepozastavila jeho partajní nadřízená Pekarová Adamová. Mlčeli taky všichni zbylí členové. Důvod je prostý.

Nesahat, je Kalouska

„Tak Válek je Kalouska, to bylo jasné už během jednání o vzniku vlády. První, o kom se vůbec mluvilo jako o ministrovi, byl on. Kalousek mu tam posadil svého věrného druha Jakoba a nechal se Válkem nominovat do VZP,“ řekl náš poslanecký zdroj z TOP 09.

Obě informace jsou pravdivé.

Miroslav Kalousek je od ledna členem správní rady VZP, jehož dosadila vláda. Premiér Fiala si takto do útrob naší největší zdravotní pojišťovny protlačil brněnského lékaře Romana Krause, který mu podle všech indicií roky donáší. Za odměnu se do VZP posadil taky Jan Skopeček (ODS), věčně porážený soupeř ministra dopravy Kupky.

Abychom jen nehanili, ryzí odbornicí je náměstkyně pro ekonomiku a zdravotní pojištění Helena Rögnerová, věcný je i pirát Josef Pavlovic, vedoucí resortního týmu zdravotnictví nejmenší vládní strany.

Jakobovi jedou

Druhý, o kom zdroj mluvil, byl Ondřej Jakob. Toho nechal Miroslav Kalousek, jeho bývalý šéf, posadit jako ředitele odboru komunikace s veřejností na resortu zdravotnictví. Má eliminovat chyby profesora Válka. Důvod? Pokud by Válek padl, Kalousek by extrémně oslabil.

Celá věc došla tak daleka, že Kalousek prý nechal na klubu prohlasovat Jakobova bratra Jana (též místopředsedu TOP 09) na předsedu poslaneckého klubu. Oba Jakobové jsou prý také loajální a plní Kalouskova přání.

Abychom to měli kompletní, Jakobovým předchůdcem v čele klubu byl Vlastimil Válek a jeho předchůdcem byl pro změnu Miroslav Kalousek.

Funkce předsedy poslaneckého klubu je nejen prestižní, ale i štědře placená.

Předsedovi výboru, předsedovi poslaneckého klubu, předsedovi komise a předsedovi vyšetřovací komise komory Parlamentu roste plat o koeficient 0,44. Předsedovi poslaneckého klubu se dále zvyšuje platový koeficient o 0,03 za každých i započatých deset členů poslaneckého klubu.

Jakobovi tak mají v Miroslavu Kalouskovi velmi sympatického a stabilního sponzora. Samozřejmě ze státního.

Do hry vstoupil Pospíšil. Vítězně

Proč ale Markéta Pekarová Adamová takto ustupuje? Její image je téměř dokonalá, nedělá mediální kiksy a je přeci v nejlepších letech.

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24412 lidí
I zde máme odpověď.

Podle všeho totiž padla dohoda, že jí exministr Kalousek bude pomáhat proti Jiřímu Pospíšilovi.

Jenže to nevyšlo.

Pospíšil uhájil vznik koalice SPOLU v Praze, čímž smetl nejen ji, ministra Válka a Miroslava Kalouska, ale rovněž letitého rivala Stanislava Polčáka z hnutí STAN.

Situace bude o to dramatičtější, že podle zjištění ParlamentníchListů.cz se na ministra Válka chystá mediální smršť s jediným cílem: poškodit jeho obraz, aby tím utrpěla celá Fialova koalice. To by znamenalo problém nejen pro premiéra, ale rovněž pro Miroslava Kalouska, který s ním řadu dohod přímo uzavíral.

Jedním z parametrů neúspěchu mohou být stranické preference. Po sto dnech hájení se znovu začíná ve velkém měřit…

ParlamentníListy.cz první data přinesou nejpozději ve středu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…