Petříček se blýsknul. Izrael děkuje. Odvážný krok kolem Palestiny

15.02.2020 15:58

Server deníku Times of Israel píše s povděkem o českém ministru zahraničí Tomáši Petříčkovi. Český šéf diplomacie, kterého často kritizuje např. jeho stranický kolega Jaroslav Foldyna, se jasně postavil na stranu Izraele a hodlá se postavit na stranu Izraele ve sporu s Palestinci. Nakonec se k němu přidala i vláda v Berlíně

Petříček se blýsknul. Izrael děkuje. Odvážný krok kolem Palestiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Deník Times of Israel upozornil, že pražský ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se jasně postavil na stranu Izraele a požádal o možnost promluvit u Mezinárodního trestního soudu v Haagu ve prospěch svého tradičního spojence.

Anketa

Máte rádi Stanislava Křečka?

95%
5%
hlasovalo: 32336 lidí

Šéf české diplomacie hodlá vynést argument, že Mezinárodní trestní tribunál nemůže řešit údajné válečné zločiny státu Izrael proti Palestincům, protože Palestina nepředstavuje mezinárodní uznávaný stát, který by u mezinárodního soudu mohl stát na druhé straně sporu.

Izraelská vláda se odmítla veřejně vyjádřit k pražskému stanovisku, ale úředníci izraelského ministerstva zahraničí pro list Haaretz uvedli, že krok svých přátel v Praze vítají.

Čeští úředníci se odvolávají na dohodu z Montevidea z roku 1933, která je považována za listinu, jež stanovuje parametry, jaké území už lze mezinárodně uznat za stát. V dohodě z Montevidea je uvedeno, že stát musí mít stálou populaci, musí mít jasně definované území a vládu, která bude schopna navazovat vztahy s ostatními státy.

„Dlouhodobým názorem České republiky je, že Palestina dosud nesplnila všechna kritéria státnosti podle mezinárodního práva,“ stojí v pražském stanovisku, pod nímž je Petříček podepsán. Píše se v něm také, že Praha věří v nestrannost a odhodlání soudu postupovat v souladu s právem.

Ačkoli se zdálo, že český ministr zahraničí se na stranu Izraele postaví veřejně a oficiálně jako jediný, nakonec se k němu přidala i vláda v Berlíně.  Němci budou ve shodě s Čechy pravděpodobně upozorňovat na to, že Palestina není mezinárodně uznávaným státem, takže nemůže být stranou sporu.

Times of Israel spekuluje, že nakonec by se k Praze a Berlínu mohla přidat i Vídeň. Podporu Izraeli vyjádřili i další, např. Maďarsko nebo Austrálie, ale na rozdíl od České republiky nepožádaly o veřejné vystoupení u soudu ve prospěch Izraele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …