Pohlavár ruských ultranacionalistů byl odsouzen na doživotí

24.07.2015 18:28

Ministr dopravy Danu Ťokovi (za ANO) vyjednal navýšení příspěvku do Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na příští rok o šest miliard korun z požadovaných deseti miliard. Ťok to řekl novinářům po jednání s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Jednání mají pokračovat po 12. srpnu.

Pohlavár ruských ultranacionalistů byl odsouzen na doživotí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Třiatřicetiletý Gorjačov je vůdcem Bojové organizace ruských nacionalistů (BORN), militantní skupiny operující od roku 2008 v Moskvě. Cílem BORN bylo prosazovat násilnými formami velkoruský nacionalismus a "etnickou čistotu". Na vynesení rozsudku přišel v tričku s nápisem "Krym (je) náš". Se svými společníky Gorjačov útočil na přistěhovalce z Kavkazu a aktivisty antifašistických organizací, ale i na policisty, novináře a soudce. Před stíháním se uchýlil do Srbska, odkud byl předloni do Ruska vydán.

Podle ruských porotců je Gorjačov zatvrzelý zločinec neschopný nápravy, který si nezaslouží slitování.

Během soudního procesu se hovořilo i o údajných stycích vůdce nacionalistů s Kremlem

"Dej bůh, aby po nás už žádné další matky neplakaly. Doufám, že jiní (nacionalisté), kteří by pomýšleli na cosi podobného, si to rozmyslí. Je mi hrozně. Žádný rozsudek mi syna nevrátí," řekla novinářům po vynesení verdiktu Donara Džaparidzeová, matka předáka hnutí Antifa Ilji Džaparidzeho, zavražděného nacionalisty před šesti lety. "Je mi jich líto, ztratili lidskou duši, lidské srdce," vzkázala vrahům.

Prokurátorka vyjádřila nad rozsudkem spokojenost. Obhajoba naopak dala najevo, že se odvolá, a to i k Evropskému soudu pro lidská práva; porotci prý byli vystaveni nátlaku. "Žádný nátlak nebyl, o čemž svědčí to, že dvanáct porotců rozhodlo jednomyslně," prohlásil naopak advokát pozůstalých po Tádžikovi, kterému nacionalisté uřízli hlavu.

Během soudního procesu se hovořilo i o údajných stycích vůdce nacionalistů s Kremlem a ruskou tajnou službou FSB, byť jeho obhájce vraždy na zakázku z nejvyšších kruhů popřel, připomněla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Počet extremistických útoků se letos v Rusku ve srovnání s loňskem o třetinu zvýšil.

I Gorjačovovi spolupachatelé byli letos v dubnu v samostatném procesu odsouzeni k vysokým trestům. Maxim Baklagin a Vjačeslav Isajev na doživotí, Michail Volkov ke 24 letům vězení.

Jeden z vůdců a zakladatelů organizace Nikita Tichonov byl spolu se svou společnicí Jevgenijí Chasisovou v roce 2011 odsouzen na doživotí za vraždu advokáta Stanislava Markelova a novinářky Anastasji Baburovové. Na tomto zločinu se podle soudu podílel i Gorjačov.

Ruský Vyšetřovací výbor, obdoba amerického FBI, dnes v Moskvě oznámil, že počet extremistických útoků se letos v Rusku ve srovnání s loňskem o třetinu zvýšil. Nárůst je podle šéfa výboru Alexandra Bastrykina patrný zejména na severním Kavkazu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…