Pojedu i do arabských zemí, slíbil Zeman v Izraeli. A varoval před "Mnichovskou dohodou"

08.10.2013 19:06

Prezident Miloš Zeman během úterý pokračoval v oficiální návštěvě Státu Izrael. Během jednání s izraelskou ministryní spravedlnosti vyjádřil jistou obavu, aby mírové jednání o ukončení izraelsko-palestinského konfliktu pro Izraelce nedopadlo jako Mnichovská dohoda. Během dne český prezident navštívil památná biblická místa.

Pojedu i do arabských zemí, slíbil Zeman v Izraeli. A varoval před "Mnichovskou dohodou"
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman u Zdi nářků

Miloš Zeman se pro české novináře vyjádřil k obsahu svého jednání s ministryní Livniovou. Konkrétně pak ke stavu izraelsko-palestinského mírového jednání a možnostem ukončení konfliktu.

Podle Zemana je zřejmé, že situace nemůže vyústit v jakousi další Mnichovskou dohodu. „Vyjádřil jsem přání, aby jednání dopadla úspěšně. Shodli jsme se, že bychom samozřejmě za úspěšný výsledek nepovažovali jakousi novou Mnichovskou dohodu v neprospěch Izraele. Věřím, že při troše rozumu se podaří dosáhnout racionální dohody,“ řekl prezident.

Nejsložitější bude otázka uprchlíků

Taková dohoda se podle jeho slov musí týkat vytyčení konkrétních hranic a osad. „Na druhé straně, má-li být zachován charakter Izraele jako židovského státu, pak je pochopitelně jasné, že nejsložitější je otázka uprchlíků,“ je přesvědčen Zeman.

Jeho výrok o možném přemístění českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma byl podle prezidenta příliš nafouknut a nemělo by se z toho dělat drama.

„Znám reakci jednoho arabského představitele. Sám jsem měl pracovní oběd s asi patnácti arabskými velvyslanci a tam, i když tento výrok byl znám, se o něm prakticky nehovořilo, a to včetně palestinského chargé d’affaires,“ prozradil Miloš Zeman. Proto by se prý neměl z komára dělat velbloud a dramatická reakce, ze které se otřásá zeměkoule.

Řada přijde i na arabské země

Pokud bude český prezident v budoucnu pozván, rád by se prý podíval i do arabských zemí. Zejména jde o dvě, s nimiž má Česká republika nejčilejší obchodní vztahy.

„V pořadí objemu exportu jsou to Spojené arabské emiráty, zejména Katar, a za druhé Saudská Arábie. Ale protože mám ještě čtyři a půl roku před sebou, nijak nespěchám,“ podotkl Miloš Zeman.

V průběhu třetího dne státní návštěvy Miloš Zeman zavítal do římskokatolického kostela Dominus Flevit na Olivové hoře.

Zeman se podíval na nejposvátnější biblická místa

Ten byl vybudován na místě, kde Ježíš Kristus plakal nad Jeruzalémem v očekávání budoucího zničení a exodu židovského národa. Od toho je i odvozen název kostela, latinské „Dominus flevit“ znamená „Pán plakal“. Samotná stavba je koncipována jako Kristova slza.

Prezident zde obdržel olivovou ratolest. Miloš Zeman si soukromě prohlédl i Getsemanskou zahradu, kde se Ježíš modlil před svým zatčením, následně česká hlava státu zavítala i do Chrámu Božího hrobu v centru starého města.

Zeman nevynechal ani Zeď nářků, což je nepřesné označení tzv. Západní zdi, která je nejposvátnějším místem Židů. Zeď nářků je pozůstatkem vnějších hradeb starověkého jeruzalémského Chrámu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…