Policie četla Faltýnkův diář. A vyšetřuje

30.09.2021 14:12

Národní centrála proti organizovanému zločinu vyšetřuje šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka kvůli jeho diáři s poznámkami ohledně státních zakázek. „Uvedenými věcmi se náš útvar zabývá,“ potvrdil mluvčí úřadu s tím, že šetří nejméně čtyři případy z deníku včetně ovlivňování státních zakázek nebo dotací.

Policie četla Faltýnkův diář. A vyšetřuje
Foto: Archiv PL
Popisek: Jaroslav Faltýnek v pořadu Horké téma

Faltýnkův diář, kam si roky ručně zapisoval detaily z mnoha schůzek a své plány, zveřejnil na jaře server Seznam Zprávy. Ze zápisků je patrné, že Faltýnek mohl ovlivňovat státní zakázky, přidělování dotací a mohlo dojít také k ovlivňování státních úřadů a využívání politického vlivu na pomoc kamarádům.

Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej potvrdil, že se deníkem úřad zabývá a zatímco některé kauzy jsou stále jen podezřelé, v jiných již začalo vyšetřování. „Uvedenými věcmi se náš útvar zabývá. Více informací k vašim dotazům poskytovat nebudeme,“ řekl stručně Ibehej.

Jednou z prošetřovaných věcí je transakce minoritního podílu ve společnosti ČD – Telematika. „V tomto případě je vyšetřování nejdál,“ měl říct Seznamu Zprávám zdroj blízký vyšetřování s tím, že už bylo dokonce policií zahájeno trestní řízení. Ze zápisků vyplývá, že Faltýnek dopředu věděl, že České dráhy v roce 2014 nekoupí strategicky důležitý podíl 29 procent akcií ve firmě ČD – Telematika, aby ho později koupil Faltýnkův známý miliardář Pavel Hubáček. Poté nastal prodej PPF Petra Kellnera a až později za mnohem větší peníze podíl odkoupil stát.

Dalším případem, který policie vyšetřuje, jsou dotace Ministerstva školství, ve kterých se Jaroslav Faltýnek angažoval ve prospěch svého přítele, tenisového bosse Miroslava Černoška. Ten po něm chtěl, aby mu Faltýnek pohlídal dotace 30 milionů korun, což se stalo.

Prošetřují se také podezřelé dopravní zakázky, které se například týkají Pražského dopravního podniku. Většina těchto zakázek nakonec vždy dopadla tak, že je získal někdo z Faltýnkova okolí. Policie také znovu otevřela případ Faltýnkových schůzek s předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petrem Rafajem a angažmá v kauze kolem tendru na výběr mýta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…