Politický proces proti čestné ženě Parkanové. Chtěla nás vést na Západ a teď za to zaplatí, tuší s obavami Pavel Šafr

20.12.2015 8:32

Na údajný dvojí metr, který používá pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová v různých korupčních kauzách, poukazuje server Svobodné fórum.

Politický proces proti čestné ženě Parkanové. Chtěla nás vést na Západ a teď za to zaplatí, tuší s obavami Pavel Šafr
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jako svědkyně dorazila i exministryně obrany Vlasta Parkanová

Tomu vadí, že pražské Vrchní státní zastupitelství v těchto dnech podalo návrh na obžalobu Vlasty Parkanové kvůli nákupu letadel CASA. K soudu tak směřuje případ tři a půl roku poté, co byla exministryně obrany Sněmovnou vydána k trestnímu stíhání.

Parkanová a s ní bývalý ředitel sekce vyzbrojování Jiří Staněk jsou viněni z porušování povinností při správě cizího majetku a ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. Hrozí jim až deset let vězení. Podle vyšetřovatelů vznikla nákupem letounů CASA škoda státu ve výši 819 milionů korun a Parkanové je vytýkáno, že si nenechala zpracovat nezávislý posudek na jejich cenu.

Celý text je ZDE

Exministryně obrany se brání tím, že o zakázce v roce 2009 rozhodla celá vláda, smlouvu nepodepisovala a zákon zadání znaleckého posudku nevyžaduje.

Případ letadel CASA srovnává server s kauzou privatizace OKD, kterou už projednává Obvodní soud pro Prahu 2. Oba případy dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze pod vedením Lenky Bradáčové.

Při privatizaci OKD vznikla státu škoda šest miliard korun

V roce 2004 prodala vláda Stanislava Grosse na návrh tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky a ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana 46procentní podíl v OKD bez soutěže skupině Karbon Invest za 4,1 miliardy korun. Na základě čtyři roky starého trestního oznámení dospěli vyšetřovatelé k závěru, že tato cena byla hrubě podhodnocena, a státu tak vznikla škoda 5,7 miliardy korun.

Ministerstvo financí škodu vyčíslilo celkem na 6,8 miliardy korun. Pokud soud rozhodne, že tato škoda státu vznikla, šlo by o nedovolenou veřejnou podporu. Šlo by o osmkrát vyšší částku, než dosahuje policií vypočtená škoda při nákupu letounů CASA. Podle serveru by se jednalo o největší privatizační skandál po roce 1989.

Server poukazuje na to, že před soudem ale nesedí odpovědní ministři Sobotka a Urban. Obžalováni jsou jen soudní znalec Rudolf Doucha, který zpracoval posudek na cenu prodávaného podílu společnosti, a dva bývalí náměstci Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek. Ti údajně vládě nevýhodnou smlouvu připravili a podstrčili.

Dalo by se očekávat, že Vrchní státní zastupitelství předvolá Sobotku a Urbana

Obžalovaní Kuta a Škurek se hájí tím, že znalecký posudek vypracovaný Douchou neměl na konečný prodej vliv. Cena byla podle jejich výpovědi u soudu dohodnuta na úrovni tehdejších ministrů Sobotky a Urbana s majoritním vlastníkem OKD Karbon Invest, který nakonec zbývající podíl odkoupil.

Podle serveru by v normální situaci toto zjištění otřáslo politickou scénou. Jenže média a tzv. „protikorupční“ iniciativy jej přešly s naprostým klidem.

Dalo by se prý očekávat, že okamžitě zareaguje Vrchní státní zastupitelství a předvolá Bohuslava Sobotku a Milana Urbana k soudu minimálně jako svědky, aby objasnili, jak to tehdy s dohadováním ceny za podíl OKD doopravdy bylo.

Jenže nic takového se podle zjištění serveru neděje. „Exministři Sobotka a Urban nejsou obviněni. Dokonce nejsou ani předvoláni jako svědci a státní zástupce o tom dosud neuvažuje. Lenka Bradáčová mlčí. Z jakého důvodu? Snad proto, že by mohla padnout vláda, podruhé za sebou přičiněním vrchních státních zástupců, a nechce si to vzít na triko? Ale tentokrát jde o téměř 7 miliard,“ upozorňuje server.

Parkanovou neváhají hnát žalobci k soudu, i když na konečnou cenu letadel neměla vliv

O to nepochopitelněji prý působí přístup pražských žalobců v případu Vlasty Parkanové. „Tady neváhají hnát exministryni k soudu, ačkoli na konečnou cenu letadel zcela jistě neměla žádný vliv. A stejně jako v případě OKD o jejich nákupu rozhodla celá vláda,“ tvrdí server.

Šafr: Parkanová je nevinná čestná žena

K celé věci se na svém facebookovém profilu vyjádřil také šéfredaktor Svobodného fóra Pavel Šafr. Podle něj nyní žijeme v otřesných poměrech. Obvinění Vlasty Parkánové považuje za policejní zvůli a zvůli státních zástupců.

Sám je přesvědčený o tom, že Parkanová je nejen nevinná, ale že je to čestná žena. „Tato země směřuje k autoritářskému státu. Jak je možné, že všechny ty ‚morální autority‘, jako je třeba páter Halík k tomuto vývoji mlčí?Jak je možné, že média nekontrolují výkon moci? Jak je možné, že lidé, kteří tady usilovali o západní a demokratickou orientaci země, jsou vláčeni bahnem?“ ptá se Šafr.

Celý text příspěvku Pavla Šafra na jeho facebookovém profilu:

Žijeme v otřesných poměrech. Obvinění Vlasty Parkánové považuji za policejní zvůli a zvůli státních zástupců. Jsem zcela přesvědčený o tom, že Parkánová je nejen nevinná, ale že je to čestná žena. Tato země směřuje k autoritářskému státu. Jak je možné, že všechny ty "morální autority", jako je třeba páter Halík k tomuto vývoji mlčí?Jak je možné, že média nekontrolují výkon moci? Jak je možné, že lidé, kteří tady usilovali o západní a demokratickou orientaci země jsou vláčeni bahnem?


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…