Politik ODS nechal kraj zaplatit za 105 minut slavnostního večera 498 818 korun. A prsaté hostesky navrch

08.04.2019 17:30

Z cizího krev neteče, chtělo by se říct při pohledu na několik smluv, které před více než deseti lety řešil zástupce ODS Martin Kupka s několika soukromými subjekty. Vzhledem k tomu, o jak vysoké a nestandardní sumy jde, přinesou ParlamentníListy.cz mnohadílný seriál, který ukáže, jakým způsobem se zmíněný politik podílel na toku veřejných peněz (nejen) za kulturní činnost. Dnes začneme akcí z roku 2008, a to „Oceněním osobností Středočeského kraje“.

Politik ODS nechal kraj zaplatit za 105 minut slavnostního večera 498 818 korun. A prsaté hostesky navrch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda ODS Martin Kupka

Anketa

Prospívají Piráti české politice?

hlasovalo: 28865 lidí
Akce, na jejímž konci bylo „za celoživotní práci, činy a zásluhy významné ocenění od Středočeského kraje“ pro oštěpaře Jana Železného a Jaroslava Šámala, se konala na sklonku září roku 2008 na zámku v Jemništi. Program začal ve 20:00 a skončil ve 21:45. Moderátorem večera byl Jan Pokorný a doprovodný hudební program zajistilo Kvarteto Apollon.

ParlamentníListy.cz mají k dispozici nejen smlouvu, ale i přesný návrh rozpočtu, který tehdy vypracovala akciová společnost R.V.M. Tato firma působí podle výpisu z rejstříku v oblasti „výroby, obchodu a služeb neuvedených v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona“. Její webové stránky se naší redakci najít nepodařilo. Ten samý člověk s iniciálami J. M., který v roce 2008 smlouvu s krajem podepisoval, je v ní podle výpisu z obchodního rejstříku doposud aktivní.

Jak už jsme řekli, akce přišla kraj na skoro 500 tisíc, přičemž náplň byla celkem prostá: vyhlášení tří kategorií a ohlášení čtyř hudebních vstupů. Při pohledu do detailního rozpočtu je vidět, že kraj tehdy zaplatil prakticky vše. Od produkce, hostesek, pošty přes pronájem sálu až po osvětlovače, trio Ivana Hlase a moderátora Jana Pokorného. Ten si za akci odnesl 29 tisíc korun. Bezmála totéž, co stál celý pronájem velkorysého prostoru.

Jak naší redakci řekl jeden z pamětníků: „Byl to fajn večer, velmi decentní a příjemný, pamatuji si na prsaté uvaděčky a veselou muziku.“

Smlouvu před jedenácti lety evidentně řešil Martin Kupka, současný kritik hejtmanky Pokorné Jermanové (ANO), jelikož je přímo v hlavičce smlouvy uveden jako „oprávněný jednat“. Kupkův e-mail spolu s mobilním kontaktem jsou ve smlouvě rovněž uvedeny.

Svým sponzoringem se akci věnovala také Komerční banka, kvůli čemuž následně pořadatel vrátil do rozpočtu kraje 91 750 korun s odůvodněním, že byly sníženy náklady za propagaci. Smlouva byla za obě strany podepsána 8. září 2008.

A nebyla jediná, které se Martin Kupka za působení na kraji věnoval. Další cestování veřejných peněz zmíněného kraje představí ParlamentníListy.cz v následujících dnech.

Dodejme, že naše redakce během pondělního odpoledne zjišťovala obdobné akce, které připravují i další kraje, a jak se ukázalo, částka kolem půl milionu je zcela běžná. Co je ovšem zajímavé, je, že v podkladech, které se nám podařilo získat, se velmi často opakují subjekty a jména jednatelů či členů představenstev. Řada těchto subjektů jednala na Středočeském kraji právě s Martinem Kupkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …