Poslanci proberou rozpočet. I odebrání peněz Zemanovi

18.10.2022 6:30

Poslanci se dnes odpoledne sejdou, aby rozhodli o navýšení letošního státního rozpočtu včetně jeho schváleného schodku až na 375 miliard korun. Vláda navrhla zvýšit jeho výdaje, příjmy i schodek hlavně kvůli dopadům válečného konfliktu na Ukrajině. Důvodem jsou podle ní také výdaje na řešení vysokého růstu cen, a to hlavně energií.

Poslanci proberou rozpočet. I odebrání peněz Zemanovi
Foto: Dollarphotoclub
Popisek: Peníze

Původně kabinet navrhl zvýšit schodek o 50 miliard na 330 miliard korun. Koaliční politici však poté přišli s dalšími návrhy, které můžou v případě schválení navýšit schodek až na 375 miliard korun.

Celkové výdaje rozpočtu navyšuje vláda o 115 miliard korun. Například sociální výdaje chce posílit o 29 miliard korun. Na straně příjmů chce vybrat například víc na dani z přidané hodnoty nebo na daních z příjmů.

Opozice vznesla několik desítek pozměňovacích návrhů na přesuny peněz uvnitř rozpočtu. Dá se ale očekávat, že vládní většina neumožní jejich schválení. Naproti tomu schválí zřejmě dva návrhy koaličních politiků, které navýší celkový schodek rozpočtu proti původnímu vládnímu záměru až na 375 miliard korun. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce přidat sedm miliard korun na sociální výdaje. Spolu s tím chce vládní koalice přidat také 38 miliard na pomoc s rostoucími cenami energií. Rozpočtový výbor oba tyto návrhy podpořil.

Naopak nepodpořil návrh skupiny koaličních poslanců, kteří chtějí z rozpočtu prezidentské kanceláře odebrat 30 milionů korun na lesní hospodářství. Peníze chtějí odebrat kvůli kauze pravomocně odsouzeného a posléze omilostněného šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …