Potupa pro Joe Bidena. Opozice žádá, aby prokázal že není dementní

11.02.2022 9:01

Nejen na rusko-ukrajinské hranici, kde stojí na sto tisíc po zuby ozbrojených ruských vojáků, houstne napětí. Značný neklid je patrný i v USA, kde opoziční republikáni volají po zhodnocení zdravotního stavu Joea Bidena. Chtějí zjistit, zda se prezident ve svých 79 letech stále plně orientuje v prostoru i v čase. Mají o tom své pochybnosti. Obávají se, že je dementní.

Potupa pro Joe Bidena. Opozice žádá, aby prokázal že není dementní
Foto: repro Youtube
Popisek: Joe Biden

V USA to vře. Opoziční republikáni žádají, aby prezident Joe Biden, kterému bude letos v listopadu 80 let, podstoupil test, zda není dementní a je nadále schopen vykonávat svůj úřad. České čtenáře o této kauze informuje MF Dnes.

V dopise, který sepsal kongresman a lékař tří prezidentů – Bushe mladšího, Obamy a Trumpa – Ronny Jackson, 39 zákonodárců USA žádá, aby Biden podstoupil Montrealský kognitivní test a to může být pro nejmocnějšího muže světa, jak bývá označován prezident USA, přece jen poněkud ponižující.

„Například má okopírovat krychli, kterou vidí na papíru vedle. Má poznat nosorožce od velblouda. Říct, co mají společného vlak a bicykl nebo hruška a pomeranč. A čarou spojit čísla a písmena zapsaná 1-A-2-B-3-C… Nebo nakreslit hodiny, jež ukazují třeba deset minut po deváté. Zapamatovat si pět slov. Vzpomenout si během minuty na jedenáct výrazů začínajících třeba na písmeno s. A taky například říct, kolikátého zrovna je a v jakém městě je,“ uvedl deník.

Není přitom bez zajímavosti, že Demokraté v časech, kdy byly v opozici, obdobně volali po prověření zdraví tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa. Došlo to tak daleko, že Trumpa diagnostikovala psychiatrička z Yaleovy univerzity Bandy Leeová a označila ho za potenciálně nebezpečného.

„Trump se pokořil a test udělal, Biden při výroční lékařské prohlídce duševní schopnosti vynechal. Ale i tak je na tom lépe než Trump: zatímco média ohledně Trumpovy údajné senility rozbubnovala tamtamy, u Bidena decentně mlčí,“ poznamenal ještě deník.

Podle průzkumů se navíc 48 procent Američanů domnívá, že prezident Biden není zcela duševně v pořádku. Podle 46 procent v pořádku je.

Proč o zdraví prezidenta 48 procent dotázaných pochybuje? Občas se splete, špatně se představí na veřejnosti, nemůže si vzpomenout na jména svých vlastních ministrů nebo zahraničních státníků, nechává nedokončené některé věty a tak podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…