Pozor, ředitelé škol. Budete muset vzít učitelům až tisícovku, píše deník

25.04.2012 8:42

Vedení některých škol už ví, o kolik peněz musí snížit rozpočty svých ústavů po vládních škrtech. V Praze dostali ředitelé škol příkaz ušetřit z platů 2,15 procenta. Některým pedagogům se tak může snížit příjem až o tisíc korun. Informuje o tom deník Právo.

Pozor, ředitelé škol. Budete muset vzít učitelům až tisícovku, píše deník
Foto: Richard Beneš
Popisek: Škola v Lišťanech

„To je jako kdybych v současné době vzal všem učitelům osobní příplatky. Jestliže dáváte v průměru tisícikorunu jako osobní hodnocení, tak mu v podstatě vezmete celou tu částku,“ uvedl pro deník Právo ředitel základní školy z Prahy-Kunratic Vít Beran.

Ředitel v rozhovoru připomněl, že hlavní město je na tom proti ostatním krajům o něco lépe, protože má dost dětí, a tedy i více peněz. V jiných oblastech ale může být hůř. „Když dnes dostáváte pět šest procent na nenárokové složky, ale někde i jen tři procenta, tak si odečtěte 2,15 procenta a vyjde, co zbývá,“ řekl deníku Právo.



Šéfové některých škol dostali zatím pouze neoficiálně upozornění, aby se nachystali na úspory, které mají dosáhnout 550 korun na učitele.

Část ředitelů je klidná v domnění, že úspory nelze zavést uprostřed roku. Deník Právo provedl vlastní anketu a z ní vyplynulo, že část šéfů škol netuší, že je v jejich moci učitelům snížit tarify zrušením tzv. věkového automatu. Ten pedagogům zaručoval, že se jim mzda bude zvyšovat úměrně s praxí a zkušenostmi.

Aby platy učitelům snížili sami ředitelé, se vedení škol nelíbí. „Peníze neodpovídají práci, kterou učitelé odvádějí. Když si to promítnu do reálu, tak se opravdu může stát, že někteří učitelé na některých školách mohou mít základ 20 tisíc korun,“ řekla v rozhovoru pro deník Právu ředitelka Základní školy v Rotavě Dana Fialová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…