Pražský Vrchní soud rozhodl, že exministr obrany Barták nemá za článek o pandurech nárok na omluvu

30.04.2015 12:47 | Zprávy

Vydavatelství Mafra se nemusí omlouvat exministru obrany Martinu Bartákovi za článek o nákupu obrněných transportérů Pandur. Dnes o tom pravomocně rozhodl pražský Vrchní soud. Mafra už se Bartákovi v minulosti omluvila na základě předchozího verdiktu. Ten ale následně zrušil Nejvyšší soud s tím, že z rozsudku není jasné, proč Bartákovo právo na ochranu osobnosti dostalo přednost před právem novinářů na svobodu projevu.

Pražský Vrchní soud rozhodl, že exministr obrany Barták nemá za článek o pandurech nárok na omluvu
Foto: wikipedie.cz
Popisek: Bývalý ministr obrany Martin Barták

Podle dnešního verdiktu nemá Barták na omluvu nárok jen proto, že už byla omluva jednou zveřejněna a soud nemůže o stejné povinnosti rozhodovat dvakrát.

Bartákova žaloba směřovala proti rozhovoru s rakouskými exmanažery zbrojařské firmy Steyr, který v únoru 2010 otiskl pod titulkem "Víme, že je zakázané uplácet, ale..." deník Mladá fronta Dnes. Autor článku v otázkách opakovaně zmiňoval Bartákovo jméno. Podle žaloby tak text vyvolával dojem, že existují informace a případné důkazy o tom, že Barták v souvislosti s uzavíráním smlouvy o nákupu pandurů přijal úplatek.

Nákup pandurů v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (ČSSD). Koncem roku 2007 kabinet Mirka Topolánka (ODS) od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele – firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

Kvůli nákupu pandurů čelí obžalobě Topolánkův blízký spolupracovník Marek Dalík. Při vyjednávání s firmou Steyr údajně žádal zhruba půlmiliardový úplatek. Barták byl obžalován z korupce u jiné armádní zakázky – požadoval prý úplatek přes 80 milionů korun od představitelů Tatry. Pražský Vrchní soud jej však na sklonku loňského roku pravomocně zprostil viny.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…