Překvapení se nekoná: David Rath je vinen

26.06.2019 9:58

Bývalý hejtman David Rath si dnes pravomocné rozhodnutí v takzvané první větvi jeho korupční kauzy vyslechnout nepřišel. K pražskému vrchnímu soudu nedorazila ani bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr. Uvedla ČTK. Odvolací soud konstatoval, že je Rath vinen. Totéž platí o manželech Kottových.

Překvapení se nekoná: David Rath je vinen
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Účastní se jen jeden z obžalovaných – Jindřich Řehák. Někdejší politik Rath čelí obžalobě z přijímání úplatků za zmanipulovaná výběrová řízení na zakázky Středočeského kraje, za což mu prvoinstanční soud uložil loni v červnu trest 8,5 roku vězení. O rok nižší trest vyměřil manželům Kottovým, kteří podle spisu patřili k hlavním organizátorům celého případu.

Proti nepravomocnému verdiktu se odvolal Rath i Kottovi. Všichni od počátku případu tvrdí, že jsou nevinni. Odvolání podalo také státní zastupitelství, které požaduje propadnutí celého majetku hlavní trojice obžalovaných.

Pražský vrchní soud se případem zabývá podruhé. Stejný prvoinstanční verdikt v roce 2016 zrušil kvůli použití odposlechů. Nejvyšší soud však následně uvedl, že je lze použít jako důkaz.

Takzvaná první větev kauzy se týká tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku, budovy gymnázia v Hostivici a nákupu vybavení do kladenského domova pro seniory a středočeských nemocnic. Za zajištění vítězství v soutěži brali Kottovi s Rathem podle obžaloby úplatky, o které se dělili. Převzít podle spisu stihli 38 milionů, pak je zatkla policie. Spolu s Rathem je obžalováno deset lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…