Prezident Zeman po setkání se státníky v OSN: Rakovina islámského terorismu metastázuje a my tu nemoc stále lhostejně ignorujeme

20.09.2016 22:42

REPORTÁŽ Prezident Miloš Zeman se na závěr prvního jednacího dne Valného shromáždění OSN setkal s generálním tajemníkem Pan Ki-munem a při krátkém setkání s českými novináři, kteří ho na cestě doprovázejí, prozradil podrobnosti ze svých schůzek. Během dne se v budově OSN v New Yorku setkal například s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem nebo novou britskou premiérkou Theresou Mayovou. Zpravodaj ParlamentníchListů.cz je na místě.

Prezident Zeman po setkání se státníky v OSN: Rakovina islámského terorismu metastázuje a my tu nemoc stále lhostejně ignorujeme
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Český prezident během prvního dne jednání v New Yorku stihl celou řadu schůzek se světovými státníky. Potkal se s novou britskou premiérkou Theresou Mayovou, ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, jordánským králem, makedonským prezidentem, španělským králem či s nositelkou Nobelovy ceny míru a známou barmskou političkou Su Ťij.

Při setkání se svým novinářským doprovodem Zeman zmínil, s čím v projevu předstoupí před Valné shromáždění OSN. Myšlenka jeho projevu prý bude stejná jako před rokem, tedy rostoucí nebezpečí mezinárodního terorismu.

„Před několika lety islámský terorismus zachvátil přibližně šest zemí, dnes je to 35 zemí. Co chcete víc jako argument, že tato rakovina metastázuje a že se k ní chováme dílem lhostejně a dílem zbaběle,“ uvedl český prezident.

Anketa

Miloš Zeman jasně řekl, že kdyby byl Američanem, volil by Donalda Trumpa. Je to dobře?

97%
3%
hlasovalo: 10324 lidí

Konkrétní podoba boje s islamisty pod hlavičkou OSN by měla zahrnovat následující: „Přijetí návrhu jednoho francouzského autora, který zhruba odpovídá tomu, co jsem říkal před rokem. On tomu říká peacekeeping operations (operace na udržení míru, pozn. red.). Navrhuje tam drony, navrhuje spolupráci tajných služeb, speciální síly. Já budu mluvit o tom, že máme útočit na logistická centra teroristů, a nikoli na jejich pozemní jednotky,“ sdělil dále Zeman.

„Jako poslední budu citovat Chartu OSN, kde konkrétně článek 47 mluví o vytvoření vrchního velitelství vojsk Spojených národů. Tento článek dosud nikdy nebyl aplikován, je to tzv. spící struktura a já se domnívám, že pokud by se vytvořila na základě rezoluce Rady bezpečnosti ozbrojená síla bojující proti terorismu a složená z těchto složek, tak by se tato spící struktura najednou probudila jako Šípková Růženka,“ přidal srovnání.

Na rozdíl od některých jiných politiků prý Miloš Zeman zastává názor, že migrační krize je úzce spojena s mezinárodním terorismem. „Protože je to právě islámský terorismus, který vyhnal lidi z Iráku, Sýrie a koneckonců i z dalších zemí. Vezměte si jenom řádění Boko Haram v jižní Africe. My pořád vidíme jenom Střední východ, ale ona je to už pomalu skoro celá Afrika, je to Afghánistán, kde hrozí vítězství Tálibánu a tak bych mohl pokračovat dál. Čili tvrdím, že mezinárodní terorismus a migrační vlna jsou úzce spojeny,“ je český prezident přesvědčen.

Téměř deset schůzek, které během úterý Zeman absolvoval, sám označuje za krátká, neformální a přátelská setkání. „Ať už s novým španělským králem, já jsem samozřejmě znal jeho otce a velice jsem si vážil jeho role v pokusu o španělský převrat. S panem Lavrovem se také známe dlouhá leta, tak jsme si povídali o rezoluci, kterou má Rusko právě navrhnout v Radě bezpečnosti ohledně protiteroristické akce. A s novou paní britskou premiérkou jsme se jenom pozdravili, stejně tak jako například s jordánským králem a dalšími, protože s tím už jsem se také viděl. Jsem rád, že britská premiérka řekla: odcházíme z Evropské unie, ale neodcházíme z Evropy,“ dodal prezident Miloš Zeman při setkání s českými novináři.

Nyní už čeká prezidenta pouze večerní slavnostní recepce, kterou pro státníky účastnící se zasedání OSN pořádá americký prezident Barack Obama. Ve středu přijde na řadu hlavní bod celé prezidentské cesty, tedy projev na Valném shromáždění OSN. Během dne se Zeman stihne potkat třeba s českými podnikateli, učiteli česko-slovenské školy nebo zástupci českých krajanů v New Yorku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…