Prezident Zeman v Lánech přijme Gorbačova. Na jeho konferenci ale nedorazí. Známe důvod

05.09.2016 20:25

Do Prahy na konci příštího týdne, jak už média informovala, zavítá někdejší vůdce Sovětského svazu a jeho poslední prezident Michail Gorbačov. Kromě účasti na mezinárodní konferenci bude přijat prezidentem Zemanem. Ten se ovšem zmíněné konference nezúčastní, jak stále organizátoři avizují. Prezident totiž vůbec nebude v Praze.

Prezident Zeman v Lánech přijme Gorbačova. Na jeho konferenci ale nedorazí. Známe důvod
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Miloš Zeman a Michail Gorbačov

Koncem příštího týdne se v Praze uskuteční konference „Celková bezpečnost po studené válce. Jak řešit nové problémy? Evropská bezpečnost a Rusko“, kterou spoluorganizuje publicista a novinář Milan Syruček.

Hlavním hostem mezinárodní konference bude bývalý prezident Sovětského svazu Michail Sergejevič Gorbačov. Při té příležitosti zároveň Syruček představí knihu právě o Gorbačovovi a jeho podílu na pádu komunismu v Československu.

Informaci organizátorů o tom, že bývalého vůdce SSSR Gorbačova přijme i prezident Miloš Zeman potvrzuje nyní i hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Pan prezident plánuje setkání s Michailem Sergejevičem Gorbačovem. Uskutečnit by se mělo v neděli 18. září v podvečerních hodinách na zámku v Lánech,“ potvrdil Ovčáček.

Organizátoři konference mají nicméně uvedeno v programu, že prezident republiky vystoupí i na zmíněné konferenci, a to v pátek 16. září po patnácté hodině. Pokud něco takového původně v plánu bylo, nakonec Zeman na konferenci nezavítá.

„Pan prezident této konferenci udělil záštitu, 16. září ale ještě bude na návštěvě Pardubického kraje, odkud je plánován návrat ve večerních hodinách,“ upozornil hradní mluvčí. „Bude mnoho témat, které bude pan prezident chtít se svým vzácným hostem řešit,“ dodává Jiří Ovčáček.

Potvrdil naopak účast hlavy státu na jiné akci. Den před svým odjezdem do Pardubického kraje, v úterý 13. září se Miloš Zeman zúčastní v Jazzové sekci na pražské Malé Straně křtu knihy o francouzském exprezidentovi Francoisi Mitterrandovi, jejímž autorem je opět Milan Syruček. Před rokem Zeman v Jazzové sekci odhalil Mitterandovu sochu.

Miloš Zeman se s Michailem Gorbačovem setkal naposled před pěti lety na bezpečnostní konferenci v Mnichově, kdy někdejšímu vůdci Sovětského svazu blahopřál k osmdesátým narozeninám a věnoval mu třílitrovou lahev slivovice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…