Přidávat učitelům, žádá senátor Drahoš. Je to prý jen dohánění minulých dluhů

15.06.2021 22:30

Poslanecká sněmovna dnes jednala o uzákonění poměru učitelských platů k průměrné mzdě, o kterém opět nerozhodla. K tématu ve Sněmovně promluvil také senátor Jiří Drahoš (za STAN). „Navyšování učitelských platů je jen doháněním dluhů z minula,“ řekl v projevu během projednávání novely zákona o pedagogických pracovnících. Reagoval tak na slova ministryně financí, podle které není možné se s navyšováním platů učitelů „utrhnout“.

Přidávat učitelům, žádá senátor Drahoš. Je to prý jen dohánění minulých dluhů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Drahoš

Novela o pedagogických pracovnících počítá s tím, že platy učitelů by se ze zákona zvýšily do roku 2023 minimálně na 130 procent průměrné mzdy, což Sněmovna schválila v lednu. Podle pozdějších senátních úprav, o nichž má dolní komora rozhodnout, by měl být nárůst postupný a zaručit učitelům do budoucna automatickou valorizaci platů.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) dnes poslancům řekla, že změna by znamenala zvýšení učitelských platů o 18,6 procenta a nárůst výdajů státu na tyto platy o 24 miliard korun, což by znamenalo škrty pro ostatní skupiny zaměstnanců placené z rozpočtu. „Přece není možné se takto utrhnout,“ uvedla ministryně, podle níž byli učitelé pro vládu nejvíc upřednostňovanou skupinou.

Proti jejím slovům se silně ohradil senátor Jiří Drahoš, který se sněmovního jednání zúčastnil. „Poslouchal jsem paní ministryni financí, paní vicepremiérku, a musím říci, že s jejími argumenty silně nesouhlasím. My samozřejmě všichni tady víme, že navyšování učitelských platů je jen doháněním dluhů, které byly způsobeny, ano, předchozími vládami,“ zdůraznil.

„Ano, ty platy učitelů, jak tady padlo, rostly aktuálně poměrně vysokým tempem, ale řekněme si, že rostly z velmi nízkého základu. Takže tohleto zdánlivě rapidní navyšování bylo nezbytným dorovnáváním konkurenceschopnosti učitelských platů. Nástupní plat učitele je dnes 30+, 32 tisíc korun a je to asi tak na průměrné výši platu vysokoškolského absolventa,“ pokračoval senátor.

Operování s průměrným platem učitele podle Drahoše opravdu není fér: „Protože to vypadá, že dnes učitel bere skoro 40 tisíc korun čistého, a ještě se dožaduje dalších peněz.“

„Často se tu skloňuje – 44 nebo 45 tisíc hrubého – jako průměrný plat učitele, ale na tuto částku často nedosáhne ani učitel, který má 25 let praxe,“ sdělil, že uváděný průměrný plat učitele obsahuje totiž nejenom platy učitelů, ředitelů. Jsou v tom mnohdy započteny i další platy, nebo platy dalších školních funkcionářů, kteří mají poměrně vyšší platy. „Ale v tom průměrném učitelském platu jsou zahrnuty také osobní příplatky, odměny. A ty, věřte mi, nepobírají zdaleka všichni a rozhodně ne všichni ve stejné výši,“ podotkl.

Závěrem vystoupení citoval slova z tiskové zprávy učitelské platformy: „Ano, český stát, české školy trpí kritickým nedostatkem učitelů, ale učitelé z Ukrajiny ani z Mongolska v tomto případě nepřivezeme. Ti nám nepomohou. Takže nezapomeňme na to, že ta učitelská profese je od jiných, které jsou nahraditelné třeba cizí pracovní silou, velmi, velmi odlišná.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…