Přínos vakcíny AstraZeneca převyšuje nad riziky. Krevní sraženiny s ní nesouvisejí, říká EMA

18.03.2021 21:50

Bezpečnostní komise Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) uvedla, že očkování vakcínou od společnosti AstraZeneca je bezpečné a její používání nezvyšuje riziko vzniku krevních sraženin. Agentura prošetřovala možné vedlejší účinky látky, kvůli nimž několik evropských zemí přestalo vakcínu dočasně používat, informují Lidovky.

Přínos vakcíny AstraZeneca převyšuje nad riziky. Krevní sraženiny s ní nesouvisejí, říká EMA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vakcína proti koronaviru, ilustrační foto

„Výsledek je jednoznačný – jde o bezpečnou vakcínu, která chrání lidi před covidem-19. Možná rizika nejsou tak významná jako přínosy,“ řekla na tiskové konferenci ředitelka EMA Emer Cookeová.

V současnosti nic nenaznačuje, že by vakcína od společnosti AstraZeneca způsobovala krvácení či krevní sraženiny, uvedla šéfka EMA Emer Cookeová.

Celý text ZDE.

Agentura studovala jednotlivé případy závažných nežádoucích účinků. Stejně jako u AstraZeneky EMA průběžně zkoumá případy nahlášených vedlejších účinků i u dalších schválených vakcín.

První pozastavilo používání látky Dánsko, kde jedna žena po naočkování zemřela. Následovaly jej poté Německo, Francie, Španělsko a Itálie.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…