Nejen milovníci grilování budou již od příštího týdne nuceni sáhnout při koupi masa podstatně hlouběji do kapsy. Podle serveru Týden.cz se cena vepřového i kuřecího masa zvedne o deset až patnáct korun za kilogram. A kdo za to může?
Vysoké ceny vydrží dlouho
"Je to způsobeno dražším obilím a tím pádem i dražším krmivem pro prasata a pro drůbež," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ předseda Českého svazu zpracovatelů drůbeže Jaromír Kloud. "K tomu je nutné počítat se zvýšenou spotřebou masa v Německu. Je pěkné počasí, hodně se griluje a zvýšená spotřeba v tak velké zemi dokáže ovlivnit ceny na trhu v celé Evropě," dodal Kloud.
Spotřebitelé navíc nemohou počítat s tím, že by se ceny dotčených mas v dohledné době opět vrátily na nižší hladinu. Chovatelé sice momentálního zvýšení cen nejspíše využijí k doplnění svých chovů, ale několik měsíců potrvá, než nová zvířata dorostou, a právě v těchto měsících se ceny udrží nahoře.
Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: mp