První část summitu EU: Návrh ČR ve společném závěru nebyl

17.03.2016 22:20

Šéfové států a vlád zemí evropské osmadvacítky v Bruselu krátce po 20:00 SEČ ukončili první blok diskuse věnovaný ekonomice. Na twitteru to uvedl Preben Aamann, mluvčí šéfa Evropské rady Donalda Tuska. U večeře pak premiéry a prezidenty čekalo hlavní téma nynější vrcholné schůzky, a to doladění detailů nové dohody s Tureckem, která by měla napomoci zastavení migrační vlny mířící do Evropy.

První část summitu EU: Návrh ČR ve společném závěru nebyl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Unijní představitelé v ekonomické části jednání vyzvali Evropskou komisi, aby splnila své závazky k ochraně pracovních míst v ocelářství, která jsou ohrožena globální nadměrnou kapacitou. Zároveň požádali komisi o podporu pro chovatele prasat a producenty mléčných výrobků, které postihl současný propad cen. Uvítali také připravovaný návrh zvýšení flexibility při stanovení sazeb daně z přidané hodnoty, který by umožnil snížit daň u hygienických potřeb na nulu.

Premiéři a prezidenti se také vrátili k dohodě o omezení emisí oxidu uhličitého přijaté na prosincové klimatické konferenci v Paříži. Vyzvali k urychlenému převedení závazků EU do legislativní podoby, aby bylo možné prosadit cíle usilující o zmírnění změn klimatu.

Summit rovněž zdůraznil potřebu plně funkčního společného energetického trhu. O tom mluvil už před vrcholnou schůzkou slovenský premiér Robert Fico, podle něhož by měly být jednotnému energetickému trhu podřízeny i připravované projekty. Slovensko spolu s ČR a dalšími sedmi státy nesouhlasí se stavbou plynovodu Nord Stream 2, který by mohl v budoucnu dodávat ruský plyn po dnu Baltského moře do Německa.

Ve schválené části závěrů summitu není zmínka o ukrajinské pilotce Nadije Savčenkové, kterou prosazovalo Česko. Savčenková je vězněna v Rusku a hrozí jí 23 let vězení, obžalována je z vraždy a z překročení ruských hranic. Ukrajinka vinu odmítá, na protest proti svému věznění vyhlásila předminulý týden hladovku.

Zbývající jednání summitu by měla být věnována uprchlické krizi. Lídři osmadvacítky nyní debatují o nové dohodě s Tureckem, která by měla znamenat konec migračního proudu přes Balkán. Zemím EU se deset dní starý turecký návrh líbí, některé ale mají problém s právními detaily celé věci. Hlavní překážkou je podle diplomatů Kypr, který odmítá přestavu otevření dalších kapitol přístupových rozhovorů EU s Tureckem. Právě to ale Ankara od unie žádá, spolu s rychlejším zavedením bezvízového styku pro Turky a s poskytnutím dalších peněz od EU na pomoc syrským uprchlíkům v Turecku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…