Putin je ve velmi obtížné situaci. Utahujme šrouby, burcuje spojence exšéf CIA

09.07.2023 6:47

VÁLEČNÝ MONITORING Bývalý ředitel CIA David Petraeus v rozhovoru pro CNN prohlásil, že ruský prezident Vladimir Putin a s ním celá jeho země čelí řadě problémů a Západ by měl pokračovat v tlaku na Rusko. Spojencům Ukrajiny vyčinil, že Kyjevu dodávají zbraně pomalu. Ekonomické prognózy přesto předpovídají Rusku hospodářský růst. Agentura Reuters vysvětlila, jak je to možné. Washingtonský Institut pro studium války naznačuje, že se možná blíží konec ruského ministra obrany Sergeje Šojgua.

Putin je ve velmi obtížné situaci. Utahujme šrouby, burcuje spojence exšéf CIA
Foto: wikipedia
Popisek: Ruský rubl.

Washington by měl zvýšit tlak na Moskvu, protože ruský prezident Vladimir Putin čelí silnému vojenskému a ekonomickému selhání, uvedl bývalý ředitel CIA David Petraeus v rozhovoru pro CNN. „Putin je ve velmi, velmi obtížné situaci,“ řekl Petraeus v telefonickém rozhovoru. „Musíme pokračovat v utahování šroubů.“

Demonstrace síly, kterou na konci června předvedl zakladatel wagnerovců Jevgenij Prigožin, podle Petraeuse naznačuje, že Putin je oslaben, protože se potýká jak s problémy na válečné frontě, tak s problémy v domácí ekonomice. „Nebylo to tak zlé, jak mnozí z nás doufali. Přesto mají na domácí frontě potíže,“ řekl o ekonomické situaci Ruska.

Čtyřhvězdičkový generál ve výslužbě uvedl řadu událostí, které ilustrují vážné problémy ruské ekonomiky, včetně rostoucích rozpočtových deficitů Moskvy, odchodu více než 1000 významných západních společností, odchodu velkých producentů ropy a jejich špičkových technologií a přerušení velké části obchodu s Evropou. Příjmy ruské vlády z ropy a plynu se v prvním pololetí oproti stejnému období roku 2022 snížily o 47 % na 3,38 bilionu rublů (37,4 miliardy dolarů), uvedla agentura Reuters s odvoláním na údaje ministerstva financí.

Anketa

Bude Vladimir Putin příští rok opět zvolen prezidentem Ruské federace?

94%
4%
hlasovalo: 10472 lidí
„Rostoucí výdaje na obranu udržují ruský průmyslový sektor v chodu, což přispívá k prognózám hospodářského růstu v letošním roce a pomáhá Moskvě pokračovat ve vojenské kampani na Ukrajině,“ napsala agentura Reuters

Podle Petraeuse má Rusko ještě jeden problém. Tím je odchod velkého množství lidí, kteří se chtěli vyhnout částečné mobilizaci, kterou vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin na podzim minulého roku.

Bývalý ředitel CIA má za to, že vůči Rusku fungují západní sankce a je třeba vytrvat v tlaku, který vyvolávají. Na druhé straně vyjádřil zklamání nad tím, že Washington nepostupuje rychleji, aby Ukrajině dodal veškerou vojenskou techniku, kterou podle představitelů Kyjeva potřebuje. Západ je podle něj v této věci až příliš opatrný.

Pokud jde o situaci na frontě, podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) pokračuje ukrajinská protiofenziva nejméně ve třech směrech, přičemž ukrajinským vojákům se prý teď nejvíc daří u Bachmutu. Podle náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanny Maljarové postoupily ukrajinské síly jihozápadně od Bachmutu o další kilometr.

Spojené státy 7. července oznámily nový balíček vojenské pomoci Ukrajině, který zahrnuje kazetovou munici a další munici pro systémy protivzdušné obrany Patriot a systémy HIMARS.

ISW s odvoláním na některé ruské proválečné blogery tvrdí, že se na ruské straně údajně uvažuje o sesazení ministra obrany Sergeje Šojgua, což byl jeden z požadavků povstalců z 24. června.

„Jeden bloger 7. července tvrdil, že několik faktorů naznačuje, že Šojgu může být nahrazen. Konkrétně uvedl skutečnost, že se ruský vicepremiér Dmitrij Čerňašenko 6. července v Moskvě setkal s vietnamským náměstkem ministra obrany Hoang Xuan Tienem místo Šojgua. Bloger naznačil, že je ‚bezprecedentní‘, aby ruské MO na taková jednání nevyslalo svého zástupce, což podle něj naznačuje, že ruské vojenské vedení se možná snaží Šojgua odsunout na vedlejší kolej. Bloger nicméně poznamenal, že je nepravděpodobné, že by konečné rozhodnutí bylo ještě oficiálně přijato, a to kvůli Šojguovým osobním vazbám na regionální vůdce a vlivné oligarchy, mimo jiné v rámci ruského ministerstva pro mimořádné situace. ISW nemůže nezávisle potvrdit zvěsti o Šojguově výměně a ve skutečnosti již dříve vyhodnotil, že je nepravděpodobné, že by Putin v brzké době nahradil Šojgua nebo náčelníka generálního štábu armádního generála Valerije Gerasimova, a ruské MO má zřejmě aktivní zájem prezentovat Šojgua jako efektivního ministra obrany a 8. července zveřejnilo záběry Šojgua, jak navštěvuje ruské smluvní vojáky na cvičišti Jižního vojenského okruhu (JVO),“ sdělil institut ISW.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Že by věděl víc než vědí v Rusku, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 09.07.2023 10:05:24
Tlak na Rusko SSSR a zase Rusko je vytvářen od 1917 roku, omezení, zákazy, a přsto Rusko žije. Starší a střední generace Rusko podrží, a byť budou na hranici bídy, přežije Rusko jako celek. Mladí sice jsou už i tam stejní jako my, prostě skočí na každou hlášku a nepřemýšlí co to znamená. Evropa na tom bude hůř, lidé jsou moc navyklí na určitý standart a když jej nemají jsou zlí. A to teprve začne. Čekám že pokud Evropa se nevyloupne z podřízenosti USA, vymění se všechny vlády, k moc přijdou aktivisté, nacisté a bude trvat dlouho než se vše stabilizuje po stránce politické a společenské, ale jak dopadne ekonomika??? No bídně, nechali jsme si vnutít, od Ruska a Číny né, musíte drahé od nás z USA. A naši politic s jásáním stavějí most k propasti a chválí se jak jim do jde. ČR s přihlédnutím na svůj příjem dává Ukrajině několikrát více než USA a ti nás budou buzerovat, že dáváme za ně málo. Oni mají zisky a my ztráty a Vystrčil Pekárová, Fiala nám to předkládají jako svůj úspěch. Proč nedávali peníze na Afganistán, irák, Sudán, Jemen, Lýbii, Sýrii???

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…