Rakouské úřady zveřejnily počet případů znásilnění za rok 2016. Jedna statistika je obzvlášť peprná

02.08.2017 7:05

Rakouský deník Kurier zveřejnil informace o počtu znásilnění v zemi za loňský rok. Vedle čísla 899 je alarmující zejména skutečnost, kolika znásilnění se dopustili cizinci.

Rakouské úřady zveřejnily počet případů znásilnění za rok 2016. Jedna statistika je obzvlášť peprná
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Čas oběda

Rakousko aspoň na počátku migrační krize patřilo k zemím s nejvíce liberální přistěhovaleckou politikou. To se sice postupně měnilo, ale přesto v zemi žijí desítky tisíc přistěhovalců z Afriky a zemí Blízkého východu. Před několika měsíci úřady odhadovaly, že v Rakousku žije přes 700 000 muslimů. Pokud by tomu tak skutečně bylo, tvořili by muslimové v zemi našich sousedů již celých deset procent.

Konkrétně Afghánci vévodí statistikám v oblasti sexuálních deliktů, a jak v uplynulém měsíci uvedl Spolkový kriminální úřad, v průměru afghánští migranti spáchali desetkrát více těchto trestných činů než rodilí Rakušané. V roce 2015 tak spáchali Afghánci dvaadvacet případů znásilnění, ale loni to bylo již téměř třikrát více. Tento nárůst dle všeho úzce souvisí s migrační vlnou, která se započala až na podzim roku 2015.

Anketa

Měli by Italové zatýkat pracovníky neziskovek, které vylovené migranty vozí do Itálie?

99%
1%
hlasovalo: 12588 lidí

Tento důvod považuje za klíčový také deník Kurier. „Nárůst počtu případů znásilnění vychází jednoduše z toho, že v Rakousku loni žilo více Afghánců. Ve skutečnosti však mohlo dojít k ještě většímu počtu znásilnění. Mnoho žen se však obává ze strachu z pomsty či existenční závislosti na pachateli policii cokoli nahlásit.

Statisticky počtu znásilnění za loňský rok však nejsou lichotivé z pohledu všech cizinců, kteří v Rakousku na omezenou dobu či natrvalo pobývají. Z 899 případů znásilnění v roce 2016 tak mají na svědomí cizinci celých 43,4%. Téměř v padesáti procentech případů znásilnění v loňském roce oběť násilníka osobně znala. Ve čtvrtině případů šlo dokonce o příbuzného oběti. Pětinu případů znásilnění potom spáchali násilníci, kteří se se svoji oběti setkali náhodně.

V porovnání s rokem 2015 došlo loni o 73 případů znásilnění více. Ještě více znepokojivé je však srovnání počtu znásilnění v loňském roce s rokem 2008, kdy došlo „pouze“ k 628 nahlášeným znásilněním. Neméně varovný je také počet nahlášených případů sexuálního obtěžování. Zatímco v roce 2015 došlo ke 1228 těmto případům, loni to bylo již o téměř sedm set více. Byť tento nárůst přičítá policie i změně legislativy týkající se „sexuálního harašení“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…