Rasmussen: NATO se musí vypořádat s ruskou hrozbou na východě

03.06.2014 14:45

Severoatlantická aliance se musí vyrovnat s ruskými pokusy překreslit hranice použitím síly. Na úvod dnešního zasedání ministrů obrany NATO v bruselské centrále to řekl generální tajemník aliance Anders Fogh Rasmussen.

Rasmussen: NATO se musí vypořádat s ruskou hrozbou na východě
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

Generální tajemník aliance opět zopakoval, že nedávnou ruskou anexi Krymu považuje za nelegální. Ruské operace na Ukrajině podle něj změnily bezpečnostní prostředí v Evropě. "Stále se musíme vypořádávat s terorismem, pirátstvím a kybernetickou kriminalitou. Ale nyní musíme brát také v potaz výzvy nastolené ruskými pokusy překreslit hranice silou," řekl Rasmussen při příjezdu do sídla aliance.

Smlouva mezi Washingtonem a Kábulem

Jedním z hlavních témat setkání spojeneckých ministrů zahraničí je právě situace na Ukrajině. Podle šéfa NATO je po nedávných prezidentských volbách v zemi správná doba na další kolo jednání o budoucí spolupráci. Podle zákulisních informací se bude hovořit o možnostech, jak může aliance pomoci Kyjevu s demokratizací ozbrojených sil.

Tématem mítinku bude také pokračování nasazení spojeneckých sil v Afghánistánu. Letos po více než deseti letech končí bojová operace ISAF, která byla zaměřena proti islamistickým rebelům. Nahradit ji má akce Resolute Support, v jejímž rámci budou alianční vojáci již pouze pomáhat s výcvikem afghánských národních sil.

Vše ale záleží na tom, jestli se podaří uzavřít smlouvu mezi Washingtonem a Kábulem. Dohoda má určit podmínky, za jakých budou zahraniční vojáci v zemi sloužit. Předchozí afghánský prezident Hamíd Karzáí podpis smlouvy dlouho odkládal. Rasmussen přesto věří, že dokument bude nakonec ratifikován.

Pokud by se tak nestalo, stáhnou se síly NATO z Afghánistánu úplně. Proto paralelně s plánováním výcvikové mise Resolute Support alianční stratégové připravují také koncepci úplného stažení jednotek ze země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…