Ratifikovat Istanbulskou smlouvu, žádá europoslankyně Gregorová. Nebo snad chcete říci ano násilí?

09.02.2022 18:29 | Ze sítí

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová se na svém facebookovém profilu vyjádřila k Istanbulské úmluvě. Zamyslela se nad tím, proč jsme ji dosud neratifikovali, i když je to jednoduché.

Ratifikovat Istanbulskou smlouvu, žádá europoslankyně Gregorová. Nebo snad chcete říci ano násilí?
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová.

„Česko podepsalo mezinárodní smlouvu o prevenci a boji proti násilí na ženách a domácímu násilí, tzv. Istanbulskou úmluvu, už v roce 2016. Dodnes jsme ji ale neratifikovali. Přitom je to jednoduché! Ratifikací: řekneme ne násilí, zavážeme se, že toto téma bereme vážně, učiníme kroky a přijmeme nástroje k prevenci, ochrany obětí a důslednému stíhání pachatelů. Není to nic nového a je ostuda, že ČR lavíruje a vyčkává, nechápu na co,“ poznamenala Gregorová. Reagovala tak zjevně na to, že minulý týden požádal ministr spravedlnosti Pavel Blažek o odklad projednání úmluvy do ledna 2023. 

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Istanbulská úmluva je podle jejích slov oblíbeným terčem dezinformací. „Čeho se tedy nemusíme obávat? Nikdo neříká, že neexistují ženy a muži. Nikdo nebude dětem ve škole odebírat nebo přiřazovat gender. Nikdo neříká, že se nesmějí používat pojmy máma a táta. Istanbulskou úmluvu ratifikovalo již 34 zemí, v EU i mimo EU. Obavy spojené s dokumentem se ovšem nepotvrdily. Nemusíte mi to věřit, ale já bych stála v první linii proti cenzuře jakýchkoli slov nebo vnucování nějaké ideologie. To, co se vám snažím nabídnout, jsou jasná data, důkazy a vzájemný respekt, díky němuž všichni budeme moci existovat co nejsvobodněji. Tak vnímám i Pirátství,“ poznamenala Gregorová.
 
„Na závěr se tedy musíme ptát: pokud jsou v ČR dostatečně dobré zákony a už všechno děláme, jak někteří říkají, tak proč Istanbulskou úmluvu neratifikovat? Vždyť je to jen formalita,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…