Řešení řecké krize pokračuje. Může být zapojeno i Česko

13.07.2015 20:56

Ministři financí eurozóny dnes jednali mimo jiné o tom, jak zajistit zadluženému Řecku překlenovací financování na dobu před dohotovením tříletého záchranného programu. Předpokládaná spěšná pomoc v objemu kolem 12 miliard eur (325 miliard Kč) by měla Aténám umožnit pokrytí nejbližších finančních závazků a znovuotevření bank.

Řešení řecké krize pokračuje. Může být zapojeno i Česko
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

"Diskutovali jsme o možnostech překlenovacího financování (Řecka)," uvedl na konci zasedání znovuzvolený šéf ministrů financí 19 zemí sdílejících euro Jeroen Dijsselbloem. Upozornil, že příprava tříletého záchranného programu, na kterém se Řecko předběžně dohodlo s eurozónou, by mohla zabrat zhruba čtyři týdny. Možnostmi překlenovacího financování se nyní budou podle Dijsselbloema zabývat experti. V úterý večer nebo ve středu ráno by se pak měla konat telekonference ministrů financí eurozóny.

82 až 86 miliard eur pro Řecko

Jednou z variant překlenovacího financování je podle dřívějších informací krátkodobá půjčka ze staršího evropského nástroje známého jako Evropský finanční stabilizační mechanismus (EFSM). Za půjčky z EFSM ale ručí všechny státy evropské osmadvacítky v poměru, který odpovídá jejich příspěvku do evropského rozpočtu. Česko by tak ručilo za 1,13 procenta výše případné půjčky, půjčovat přímo nic nebude.

Mezi další možnosti překlenovacího financování Řecka patří například bilaterální úvěry od jednotlivých zemí nebo využití zisků Evropské centrální banky (ECB) z dříve nakoupených řeckých dluhopisů.

Eurozóna se již ráno po náročném nočním jednání dohodla na dalším záchranném programu pro Řecko. Atény ale musí ve středu začít se schvalováním prvních reforem, teprve poté formálně začnou rozhovory o pomoci.Řecko bude podle materiálu z dílny ministrů financí eurozóny ve tříletém programu potřebovat 82 až 86 miliard eur (přes 2,3 bilionu korun). Již do 20. července sle potřebuje získat sedm miliard eur, a to mimo jiné na splátku pro ECB, píše agentura DPA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…