Rozdali jsme lidem zbraně... A co teď? Kyjev svírá strach z nového Majdanu

14.07.2014 8:34

Ukrajinští oligarchové dávají vládě k dispozici své soukromé bojovníky i potřebné vybavení jako neprůstřelné vesty, pitnou vodu, potraviny a další humanitární pomoc. Vznikají soukromé armády. Má to ale řadu rizik, upozorňuje ve svém článku pro server Aktuálně.cz redaktorka Alexandra Malachovská.

Rozdali jsme lidem zbraně... A co teď? Kyjev svírá strach z nového Majdanu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tichý protest před budovou vlády, který chce upozornit na zabíjení civilního obyvatelstva v důsledku vojenských akcí ukrajinské armády na východě této země

Anketa

Který pražský primátor byl nejhorší?

hlasovalo: 4358 lidí

Redaktorka serveru Aktuálně.cz popisuje případ západoukrajinského podnikatele Petro Tretjaka, který praporu Ajdar na východní frontě daroval vlastní obrněný transportér. Stále více movitých Ukrajinců prý dělá totéž co on, a sice pomáhají armádě a dalším ozbrojeným složkám.

Někteří prý stojí přímo za jejich vznikem. „Vytváření vlastních ozbrojených útvarů se stalo módní záležitostí oligarchů a gubernátorů, stejně jako v minulosti nákup fotbalových klubů," cituje Malachovská server verssii.com.

Výsledkem je to, že po ulicích chodí spousta lidí v maskovaných uniformách, mnohdy i se zbraněmi. Podle politologa Rostyslava Iščenka byla za vznikem soukromých ozbrojených struktur původně nedůvěra ke zkorumpované policii. Zájemci tak mohou díky zákonu vyzbrojit svoji ochranku a vznikly jakési minisarmády, pokračuje redaktorka Aktuálně.cz.

Celý článek na serveru Aktuálně.cz k dispozici ZDE.

Poté, co se ukázalo, že oficiální armáda není na náhlou válku připravena, se někteří oligarchové rozhodli zapůjčit své oddíly. Dobrovolné militantní složky prý začaly masově vznikat hlavně letos na jaře.

Redaktorka upozorňuje na riziko vzniku soukromých jednotek

Vytváření soukromých armád s sebou podle Malachovské ale nese velké riziko. S podnikateli se prý totiž snaží dohodnout také separatisté v Donbasu, které Kyjev označuje za teroristy. Redaktorka cituje slova vojenského expetra Dmytro Tymčuka, podle kterého politici nemohou rozdávat zbraně jen podle zásady, že je to pro vlastence.

Představitelé soukromých praporů pohrozili prezidentu Petru Porošenkovi za prodloužené příměří „novým Majdanem" a požadovali pokračování operací proti separatistům. Na východní frontě bojuje i někdejší aktivista Majdadu Volodymyr Parasjuk, který fakticky podnítil pád minulého režimu, píše Malachovská.

Ukrajinský politik Bohdan Danylyšyn upozorňuje, že jednou z postrevolučních změn je totální oligarchizace Ukrajiny. „Vzniká dojem, že každý oligarcha formuje svou armádu, své ozbrojené síly, něco brání a o něco usiluje. Každý se brání na vlastní pěst a bojuje dle vlastních představ. To je mimořádně nebezpečné. Každý podnikatel, který se považuje za úspěšného, nakupuje samopaly a munici. Vláda to však nijak nekontroluje," uvedl pro Aktuálně.cz.

Soukromými armádami, jak píše redaktorka, disponují oligarchové a politici. Jejich vzniku nahrává i vysoká nezaměstnanost. A mimo slušného žoldu jde podle Malachovské o prestižní záležitost. „Lidé v uniformách a s kuklou na hlavě jsou často hvězdami televizních show a u části společnosti se těší značnému respektu," uzavírá redaktorka Aktuálně.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…