Rozhodnutí v kauze Altner znamená pro ČSSD konec hrozby exekuce

07.06.2019 14:30

Pro sociální demokracii z dnešního rozsudku Nejvyššího soudu v kauze jejího sporu s dědici právníka Zdeňka Altnera podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka plyne, že nic nedluží a exekuce jí nehrozí. V rozpočtu pro letošní rok počítala kvůli sporu s případným výdajem 20 milionů, které nyní nebude muset utratit. Hospodaření strany tak dopadne lépe, napsala ČTK.

Rozhodnutí v kauze Altner znamená pro ČSSD konec hrozby exekuce
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Místopředseda ČSSD Ondřej Veselý novinářům řekl, že podle jeho názoru by mohla ČSSD jednat s Altnerovými dědici o smíru, kdyby to navrhli. Dědici Altnera ale argumentaci ČSSD odmítli jako nefér a příští týden chtějí údajné nepravdy vyvrátit na tiskové konferenci.

„Doufáme, že další řízení bude postupovat rychle,“ uvedl Hamáček na briefingu. Rozhodnutí ČSSD přijala podle něho se zadostiučiněním. „Mrzí mne, že ČSSD musela projít tím mediálním lynčem, kdy nám bylo vyčítáno, že neplatíme, že nerespektujeme rozhodnutí soudů. Dnes se ukázalo, že jsme měli pravdu. Teď se vracíme na začátek,“ uvedl později. Zdůraznil, že ČSSD není v pozici, že Altnerovým nic nezaplatila. „My jsme jim za dobu trvání sporu zaplatili skoro 70 milionů korun. Jediné, co jsme rozporovali, byla sporná částka podílu na pronájmu Lidového domu, respektive pozemků, ve výši 18 milionů,“ uvedl. Během sporu podle něj narostla astronomická pokuta z částky, kterou sociální demokraté celou dobu zpochybňovali.

Sociální demokraté zaplatili doposud 50 milionů advokátovi Zdeňkovi Altnerovi jako odměnu za právní služby. Dalších 18 milionů zaplatili během soudního sporu věřitelům Altnera, částku by mohli vymáhat zpět. „Samozřejmě nyní nebudeme žádat, vraťte nám 18 milionů. Nic takového neplánujeme,“ uvedl Veselý. Dodal, že věc problematizuje dědické řízení po advokátovi. „Ručí pouze do výše dědictví, což je jeden dům v hodnotě deseti milionů korun, takže nejsou ani reálně schopni tu částku zaplatit,“ uvedl.

Podle vyjádření Altnerových potomků, Patrika a Veroniky, ČSSD jejich otci vyplatila jen 16 milionů korun a nic víc. „Zbytek oddalují pod záminkami. Otce dostali do tíživé finanční situace, že neměl ani na soudní poplatek za další složku odměny, která mu náležela,“ uvedli na adresu sociální demokracie Altnerovi potomci. Vyjádření ČSSD o tom, že jsou nyní věřiteli Altnerových, považují za nízké v kontextu celé kauzy Lidový dům a neslušnému jednání vůči otci.

Z rozsudku Nejvyššího soudu podle Veselého vyplývá, že dědici v novém řízení mohou požadovat pouze advokátní tarif a smluvní pokutu, kterou však nikdy neuplatnili. V případě, že v novém řízení soud advokátní tarif Altnerovým přizná, bude se podle Veselého jednat zhruba o milion korun. „Predikuji, že reálně jsme tak přeplatili 17 milionů korun,“ konstatoval. Pokud dědicové přijdou s návrhem na smír, bude ve vedení ČSSD doporučovat na něj přistoupit, dodal. „Doporučil bych, abychom tuhle katarzi už neprováděli. Vykašlal bych se na těch 17 milionů korun a pojďme to smírem dokončit,“ uvedl. Jiný případ by nastal po pravomocném rozsudku. S návrhem na smír mohou podle něj Altnerovi přijít během soudního sporu kdykoli.

„Chceme tuto kauzu, která nás roky zatěžuje, uzavřít,“ napsal na Twitteru místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Kauza kolem sídla ČSSD, Lidového domu, se táhne přes 25 let. Ústavní soud v roce 2000 určil vlastníkem Lidového domu po šesti letech sporů společnost Cíl, která patří ČSSD. Smlouvu o zastupování ČSSD uzavřel s Altnerem v roce 1997 tehdejší předseda strany Miloš Zeman. Altner v březnu 2016 vysoudil na ČSSD 338 milionů korun za právní služby, z toho odměna činila 18,5 milionu a smluvní pokuta 318 milionů. Od té doby účastníci sporu čekali na rozhodnutí Nejvyššího soudu. Altner totiž v listopadu 2016 zemřel a dlouho se čekalo na určení okruhu dědiců.

ČSSD nyní s dovoláním uspěla, Nejvyšší soud vrátil spor prakticky na začátek. Opět bude rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 1. Podle dnes zveřejněného rozsudku nebylo smluvní ujednání o odměně za právní služby dostatečně určité. Není ani jasné, co konkrétně Altner pro stranu vykonal. Podle dědiců je rozhodnutí NS v rozporu s ustálenou judikaturou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …