Rusko a Čína nás ohrožují. Proč to neřeknete jako Pompeo? nadává do Česka senátor Fischer

13.08.2020 7:37

Ministr zahraničí Spojených států Mike Pompeo na půdě českého Senátu prohlásil, že spojenci jako Češi a Američané mají držet při sobě, zatímco před Ruskem a Čínou se musí mít na pozoru. Senátor Pavel Fischer tato slova přivítal a vynadal českým politikům, že nemluví také tak jasně a neřeknou, že Rusko a Čína nás chtějí napadat. Podle Fischera se Česko stalo bojištěm.

Rusko a Čína nás ohrožují. Proč to neřeknete jako Pompeo? nadává do Česka senátor Fischer
Foto: Repro ČT
Popisek: Senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer

Tady mluvil spojenec a mluvil mnohem jasněji než česká vláda,“ poznamenal na adresu ministra zahraničí USA Fischer v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV s tím, že Pompeo přijel do Česka na celé dva dny, a to je podle senátora důležitý signál, kterým dává najevo, že má zájem o Česko.

„Život ve svobodné demokratické zemi není jen o číslech, není jen o obchodu. Je také o hodnotách,“ zdůraznil Fischer. Tady máme podle senátora mnohem blíž k USA než k Rusku nebo Číně, Pompeo to senátorům připomněl, ale podle Fischera by si to měli připomínat i sami Češi a v důležitých momentech si podle toho vybrat.

„My jsme ohroženi těmi, kteří neznají ani naši českou ústavu a chtěli by nás např. prostřednictvím nových technologií napadat. Jako třeba Čína,“ prohlásil bez obalu Fischer. „Musíme si také pojmenovat, že jsme se stali bojištěm nebo územím, na kterém se snaží prosadit jiné země, jako např. Ruská federace... Dvě země, Rusko a Čína, se v nedávné době chovaly docela nepřátelsky, vměšovaly se do našich záležitostí. Dva diplomaté z Ruské federace byli vyhoštěni. V případě Číny šlo dokonce o snahy přímo ovlivnit konání v Parlamentu, v Senátu Parlamentu ČR. Mám na mysli ten štvavý dopis, který dostal tehdy Jaroslav Kubera jako předseda Senátu,“ nebral si senátor servítky.

Pokud jde o bezpečnost, měli bychom zvážit, se kterou zemí spojíme náš energetický sektor a které zemi dáme klíče k zásadní české infrastruktuře. Fischer varoval před tím, abychom svou infrastruktur otevírali např. čínské firmě Huawei a jejím technologiím 5G. Některé země se mohou snažit prostřednictvím moderních technologií ovlivnit svobodu slova, svobodu vyznání. Např. naše ozbrojené síly mohou být předmětem špehování,“ varoval Fischer před Čínou s dovětkem, že nelidnatější země světa chápe Česko jako prostor, kde nemusí respektovat svobodu a demokracii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…