Rusko podle NATO stáhlo od Ukrajiny dvě třetiny jednotek

30.05.2014 21:40

Rusko podle generálního tajemníka Severoatlantické aliance stahuje od hranic s Ukrajinou asi dvě třetiny svých vojáků, které zde mělo rozmístěné. To je podle agentury Reuters výrazně více, než Aliance dosud odhadovala. Anders Fogh Rasmussen rovněž oznámil, že v pondělí se má sejít Rada NATO - Rusko, poprvé od ruské anexe Krymu na počátku března, která vyvolala nejhorší krizi ve vztazích mezi Moskvou a Západem od konce studené války.

Rusko podle NATO stáhlo od Ukrajiny dvě třetiny jednotek
Foto: red
Popisek: Rusko

Rada se má sejít v bruselském ústředí NATO na úrovni velvyslanců členských států Aliance a Ruska. Na pořadu má být bezpečnostní situace okolo Ukrajiny. „Jsou patrné známky přinejmenším částečného stažení. Odhadujeme, že asi dvě třetiny ruských vojáků byly staženy, či jsou vojáci stahováni," řekl Rasmussen agentuře Reuters na okraji zasedání Parlamentního shromáždění NATO v litevském hlavním městě Vilniusu.

Rusko ponechalo u ukrajinských hranic značné síly

NATO odhadovalo, že Rusko shromáždilo v oblastech sousedících s Ukrajinou na 40.000 vojáků. Ještě ve středu nejmenovaný alianční důstojník hovořil o tom, že Rusko stáhlo jen několik tisíc vojáků, avšak hlavní část sil, desítky tisíc vojáků, ponechalo u hranic.

Rasmussen poznamenal, že i přes zmíněné stažení Rusko ponechalo u ukrajinských hranic značné síly, které jsou připraveny k zásahu, pokud to Moskva rozkáže. „Vítáme to, co sledujeme, ale nadále naléháme na Rusko, aby stáhlo všechny vojáky od ukrajinských hranic," řekl.

Ruští zákonodárci již na počátku ukrajinské krize dali prezidentu Vladimiru Putinovi své svolení k případnému užití síly na Ukrajině k ochraně tamních Rusů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…